Sterren op TV
Yvette van Boven Koken met Van Boven

Auteur: Senna Reimink

Datum: 15 juli 2017

Laatst Geüpdatet: 15 juli 2017

Yvette van Boven in Koken met Van Boven

Yvette van Boven presenteert Koken met Van Boven. In dit VPRO-kookprogramma neemt de geboren Ierse ons mee door Nederland, waar ze op zoek gaat naar specifieke producten, dieren en ingrediënten om mee te werken. Daardoor brengt Koken met Van Boven tot bijzondere inzichten.

Koken met Van Boven in Egmond aan Zee, Zoeterwoude, Hoorn en Weesp

Makreel, we hebben het allemaal wel eens gegeven. Yvette laat in Koken met Van Boven zien waar dit eigenlijk wordt gevangen. Zo staan we opeens in Egmond aan Zee en vervolgens kookt Yvette met de makreel een fraai gerecht. Op deze manier reist Koken met Van Boven ook langs Zoeterwoude, Hoorn, Amsterdam en Weesp voor bijvoorbeeld bok, honing, chocolade en biologische melk. Vervolgens kookt Yvette erop los met verrassende recepten. Yvette van Boven is zelf ook een verrassing op de Nederlandse televisie. Ze werd namelijk geboren in Ierland en wisselt haar huizen in Amsterdam en Parijs af.

In Frankrijk zit ze vooral voor haar rust, zo vertelde ze al eens in De Telegraaf. “Ik hou van nieuwe avonturen. Daarnaast ben ik ook erg geïnteresseerd in andere culturen en dan vooral in de eetgewoontes. Die leer je veel beter kennen als je tussen de mensen woont. Als toerist maak je het jezelf nooit echt eigen. Maar ik heb achttien jaar op hetzelfde adres gewoond in Amsterdam, een verdieping in een pakhuis. Mijn man wilde er niet weg, maar ik wilde graag iets landelijker en iets groter. Dat hebben we gevonden.”

Yvette van Boven is bovenal kok

Wanneer Yvette in Nederland verblijft dan is de kok nu dus ook bezig met Koken met Van Boven. En dat naast al haar andere werk als columnist, foodstylist en grafisch vormgever. Al van jongs af aan was Yvette in de keuken van haar moeder te vinden. Om mee te koken, maar ook om te tekenen. Ze maakte tekeningen van de gerechten die haar moeder maakte en zo begon ze dan ook later aan haar studie interieurarchitectuur.

Het koken was alleen niet uit haar bloed verdwenen en uiteindelijk kwam ze toch in restaurants terecht. Eerst als hulp en uiteindelijk als leidinggevende. Toch besloot ze eerst met haar zus een ontwerpbureau te beginnen. Dat werd een succes en slokte alle tijd van Yvette van Boven op. Juist daardoor merkte ze dat ze het koken vreselijk miste en besloot een rigoureuze beslissing te nemen. Yvette ging kookboeken maken en deze vliegen over de toonbank. Met name de Home Made-boeken zijn populair en ook in veel landen vertaald.

Een eigen programma op televisie kon niet uitblijven voor Yvette van Boven. Uiteindelijk benaderde de VPRO haar voor Koken met Van Boven. Daarin laat Yvette niet alleen zien hoe je een gerecht bereid met diverse producten, ze gaat op zoek naar de oorsprong van het product. Zo haalt ze zelf de ingrediënten bij een tuinder, imker of boer. De gerechten zijn vervolgens dan ook biologisch en ambachtelijk met altijd één ingrediënt in de hoofdrol.

Yvette van Boven van Koken met Van Boven is ook te volgen op Instagram en Facebook.