Sterren op TV
Hockeyster Xan de Waard

Xan de Waard is een van de Hockey Dames

Xan de Waard is een van de hockeysters die in de zomer van 2016 moet zorgen voor een gouden medaille. De twintigjarige hockeybabe is een van de dames die door bondscoach Alyson Annan geselecteerd is voor de olympische selectie van de Oranje Dames.

Xan de Waard als hockeybabe

De in 1995 in Renkum geboren Xan de Waard is al jarenlang actief op de hockeyvelden. Haar debuut voor het Nederlandse team maakte Xan in februari 2013. Sindsdien is het hard gegaan met deze hockeybabe. Nog voordat ze in 2015 haar VWO-diploma in ontvangst mocht nemen, had ze al de nodige prijzen in de wacht gesleept. Zo pakte ze in 2013 goud in de Hockey Wold League, werd ze in 2014 wereldkampioen, werd in 2015 de tweede plek behaald tijdens het Europees kampioenschap en pakte ze in 2014 brons op de Champions Trophy.

In aanloop naar de Olympische Spelen waren de Oranje Dames overigens al eens langsgegaan in Brazilië voor een oefenstage. Toentertijd ontbrak Xan echter omdat ze net een schouderoperatie had ondergaan. “Ik heb wel eens foto’s voorbij zien komen en ik heb gehoord wat ze daar hebben gedaan. Maar daar komen we nu natuurlijk niet voor. We komen voor goud”, zo was De Waard duidelijk in gesprek met Hockey.nl.

Xan de Waard en de Olympische Spelen

Het is dus duidelijk dat Xan de Waard er alles aan gaat doen om er in de zomer van 2016 met goud vandoor te gaan op de Olympische Spelen. De aanvalster, die normaal speelt voor SCHC uit Bilthoven, vertrekt op 24 juli met de rest van de selectie naar Rio de Janeiro. Vervolgens wacht op 7 augustus de eerste wedstrijd van Nederland op de Olympische Spelen, tegen Spanje. Vervolgens nemen de Oranje Dames het op tegen Zuid-Korea, China, Nieuw-Zeeland en Duitsland.

In haar carrière als Oranje-international speelt De Waard overigens met rugnummer 3. De jonge blondine heeft er, ondanks haar leeftijd, al 61 interlands opzitten en kwam al vijf keer tot scoren. Ook in Rio de Janeiro moet deze Feyenoord-fan aan de nodige goals gaan komen. Naast Xan is overigens ook haar zus Fleur de Waard geen onbekende hockeyster.

Xan de Waard is te volgen via Instagram, Facebook en Twitter.