Sterren op TV

Auteur: Senna Reimink

Datum: 4 augustus 2021

Laatst Geüpdatet: 3 augustus 2021

Wie is de vriend van zangeres Ellen ten Damme?

Ellen ten Damme is een Nederlandse actrice en zangers. Ze werd geboren in 1967 in Warnsveld. Ze groeide op het Roden. Vervolgens ging ze in Leek naar de middelbare school. Na de middelbare school gin ze Nederlands studeren aan de universiteit in Groningen. Daarna besloot Ten Damme zich concentreren op haar grote liefde: het spelen van piano, viool en gitaar. Ze volgde een opleiding aan het conservatorium in Hilversum en aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam.

Inhoudsopgave

Carrière als actrice

In 1991 maakte ten Damme haar debuut als actrice in de film De tranen van Maria Machita. Ze werd al meteen genomineerd voor een Gouden Kalf voor haar rol in de film. Haar rol als Joosje in de serie Pleidooi leverde ten Damme een grote naamsbekendheid op. Ze speelde daarna rollen in films als No Trains No Planes, Volle Maan en All Stars.

Muzikale carrière

Ten Damme zong diverse soundtracks in voor meerdere films, zoals Trust In A Feeling en Honneponnetje. Ze startte haar carrière als zangeres in de band Soviet Sex en ging daarna als soloartiest verder. Ze bracht meerdere albums uit, waaronder Kill Your Darlings, Durf Jij? en Berlin. Ze deed verschillende clubtours, zoals de Impossible Girl Clubtour, Cirque Stiletto en Durf Jij? Ze won voor Cirque Stiletto en Durf Jij een Gouden Notekraker. In 2016 speelde Ten Damme Mario in The Passion. Ze bracht het Franstalige album Paris uit en speelde de voorstelling Paris-Berlin. Drie jaar later bracht ze haar album en theatertour Casablanca uit.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ellen ten Damme (@ellentendamme)

Duitse bekendheid

Ook in Duitsland heeft Ten Damme veel bekendheid. Zo speelde ze meerdere rollen in televisieseries en films. In 2005 deed Ten Damme mee aan het Duitse Nationale Songfestival met het nummer Plattgeliebt.

Privéleven

In 2004 is het Ten Damme gescheiden van haar ex-man. Vervolgens had ze 8 jaar een relatie met gitarist Robin Berlijn. In 2016 had ze een relatie met fotograaf Danny Ellinger die op dat moment een boek over haar maakte. Tegenwoordig woont ze op een woonboot in Amsterdam. In 2017 vertelde ze bij Pauw openhartig over het feit dat voor de tweede maal borstkanker bij haar was geconstateerd. In 2021 was ze één van de deelnemers aan De Slimste Mens.