Sterren op TV
Welmoed Sijtsma NOS Jeugdjournaal

Auteur: Senna Reimink

Datum: 17 juli 2015

Laatst Geüpdatet: 18 augustus 2023

Welmoed Sijtsma het stoere gezicht van NOS Jeugdjournaal

Welmoed Sijtsma is het nieuwste frisse gezicht bij de NOS. De Friezin uit Leeuwarden presenteert vanaf september 2015 het Jeugdjournaal. Daarmee komt de grote wens van Sijtsma uit, want een baan bij de NOS is al jaren haar droom.

Omrop Fryslân was de leerschool van Sijtsma

Helemaal nieuw bij de publieke omroep is Welmoed Sijtsma niet. Ze is namelijk al anderhalf jaar actief als redacteur van het Jeugdjournaal. Ondertussen deed ze nog braaf haar ervaring op in de regio. Zoals iedere goede televisiejournalist maakte de Friezin gebruik van de leerschool die de regionale omroepen bieden.

In het geval van Welmoed Sijtsma was dit uiteraard Omrop Fryslân. De afgelopen jaren struinde ze de provincie Friesland af. Zo ontmoette ze Prinses Maxima in Joure, zat in een bootje midden in de nacht op ’t Wad en liep tijdens een storm natte voeten op in Harlingen. Ze mocht op bezoek bij betonfabriek en gaf commentaar tijdens de Fryske Olympiade. Aan dat voor de rest van Nederland onverstaanbare taaltje komt voor haar nu een einde. Van haar wordt nog louter algemeen beschaafd Nederlands verwacht, want ze komt fulltime in dienst bij de NOS.

Welmoed Sijtsma bij Jeugdjournaal

Door het vertrek van Milouska Meulens, ooit een historisch goede mol in Wie is de Mol?, kwam er een plaatsje vrij. Welmoed Sijtsma vult dat gat op, zo bejubelde ze bij haar aanstelling. “Met mijn collega’s ingewikkeld nieuws begrijpelijk maken voor kinderen is fantastisch. En dat ik dat straks ook nog op beeld mag doen is een hele eer.” Haar baas Ronald Bartlema noemt Welmoed Sijtsma een jonge en gedreven journalist. “Ze spat van het scherm, is aantrekkelijk voor de doelgroep en een tikje stoer, blijft zichzelf en straalt rust uit.” Daar is geen woord aan gelogen!

Dodelijke huisdieren en Pechtold
Zelf omschrijft de blondine zich als een nieuwsgierig aagje. Welmoed Sijtsma heeft katten als huisdier. Erg lieve beestjes blijken het te zijn, zo postte ze namelijk dat twee baby merels een aanvaring met de katten niet hadden overleefd.De begeleidende beelden kunnen beter niet in het zicht komen van de Partij van de Dieren.

Haar politieke voorkeur is dan ook D66, want in 2012 stemde ze op Alexander Pechtold. En ondertussen wist Welmoud Sijtsma al wat ze wilde met haar leven? Jazeker! Bij een bezoekje aan de studio van de NOS ging ze al brutaal op de stoel van de presentator van het NOS Journaal zitten. “Ik wil daar ook heen!”, was haar begeleidende tekst. Dat is dan dus maar mooi gelukt!