Sterren op TV
Marcel van Roosmalen

Auteur: Senna Reimink

Datum: 5 september 2022

Laatst Geüpdatet: 4 januari 2023

Wat is het geheim achter het succes van Marcel van Roosmalen?

Marcel van Roosmalen is een columnist, journalist en schrijver. Hij werd geboren op 10 februari 1968 in Arnhem. Na zijn middelbare school volgde hij een lerarenopleiding, maar wist die niet af te ronden. Hij voltooide later een opleiding journalistiek in de avonduren. Sinds 2002 zijn publicaties te lezen, die te herkennen zijn aan een droge en cynische ondertoon. Ook is hij met enige regelmaat te horen op NPO radio 1, waarin hij op dezelfde toon het laatste nieuws aan de kaak stelt. Hij heeft een relatie met mede-colomnist Eva Hoeke.

Inhoudsopgave

De publicaties van Marcel van Roosmalen

Marcel van Roosmalen begon als journalist bij HP/de Tijd. Met zijn eerste zelfstandige publicatie in 2002 Op pad met Pim bundelde hij een aantal reportages over de campagne van de policitus Pim Fortyun.  Een jaar later schrijft hij nogmaals over hem, ditmaal in De Pimmels: de apostelen van Pim Fortuyn Opnieuw bundelt Marcel hiermee reportages, maar ditmaal over Pim Fortyun zelf. Hij schreef ook nog een semi-autobiografisch boek over zijn eigen jeugd met de titel Wij weten heus wel hoe laat het is. In totaal beslaat de bibliografie van Marcel tweeëntwintig publicaties. Het merendeel hiervan beslaat verzamelbundels en hier en daar staat er een sportpublicatie tussen.

Marcel van Roosmalen als columnist

Marcel van Roosmalen is vaste columnist bij nrc.next en heeft daarvóór ook bij Intermediar gewerkt. Marcel is ook een groot fan van de voetbalclub Vitesse. Hij schreef als columnist van het voetbaltijdschrift Hard Gras ook met enige regelmaat een stukje. Daarvoor heeft hij samen met Matthijs van Nieuwkerk en Henk Spaan nog een theatertour door Nederland gemaakt. Maar Vitesse kreeg speciale aandacht. Marcel schreef een drieluik over drie seizoenen van de club in het tijdschrift.

Marcel van Roosmalen als Vitessefan

Aan de publicaties van Marcel van Roosmalen is te zien dat hij een echte fan van Vitesse is. Naast het eerdergenoemde drieluik schreef hij ook het eerste Vitesse-boek Je hebt het niet van mij. Een tragikomisch verslag van een jaar Vitesse. Dat boek werd in 2006 bekroond met  de Nico Scheepmakerbeker voor beste sportboek van het jaar. Daarnaast schreef hij nog boeken over het Vitesse icoon Theo Jansen: Het is zoals het is, Schijt en Marcel van Roosmalen op pad met de dikke prins.  Hij schrijft ook als vaste columnist voor NOS studio voetbal.

Marcel van Roosmalen op de radio en televisie

Marcel van Roosmalen laat ook met regelmaat van zich horen op de radio. Hij is vaak te horen bij het NPO Radio 1 programma Druktemaker.  Ook presenteert hij de podcast De krokante leesmap samen het Noortje Veldhuizen en Roelof de Vries. Deze podcast is al de nodige keren onderscheiden: met de Dutch Podcast Award in de categorie Media & Opinie in 2019 en 2020. Daarnaast werd het in dezelfde jaren genomineerd voor een Online Radio Award.

Daarnaast presenteert hij sinds 2021 met Gijs Groenteman Media Inside op NPO 3 een persiflage op Voetbal Inside. In dat programma worden met een aantal gasten het nieuws van de afgelopen week besproken.