Sterren op TV

Auteur: Senna Reimink

Datum: 11 maart 2022

Laatst Geüpdatet: 21 december 2022

Volodymyr Zelensky, de cabaretier die uitgroeide tot de hoeder van het Oekraïnse volk

Volodymyr Oleksandrovytsj Zelensky (44) is geboren op 25 februari 1978 in Kryvy Rih. Hij is een politicus en is sinds 20 mei 2019 de president van Oekraïne. Voordat hij zich hiervoor kandidaat stelde, was hij niet actief in de politiek. Hoewel Volodymyr nieuw was in de politiek, bracht zijn anti-corruptie platform vele steun en bouwde hij een groot online publiek op, welke uiteindelijk voor vele stemmen zorgde. In de tweede ronde van de presidentiële verkiezingen van 2019, won hij ruimschoots van zijn tegenstander Petro Poroshenko.

Inhoudsopgave

Volodymyr’s jeugd als entertainer

Volodymyr Zelensky was geboren als zoon van Joodse ouders in het toenmalige Sovjetunie in de industriële metropool, Kryvy Rih. Als klein jongetje, verhuisde zijn gezin voor 4 jaar naar Mongolië voordat ze weer terugkeerden. In Kryvy Rih, startte Zelensky met school, waar hij, net zoals de andere kinderen vloeiend werd in Russisch, maar ook in een snel tempo Oekraïens en Engels leerde. In 1995 ging hij studeren aan het Kryvy Rih Economische instituut waarnaar hij een diploma behaalde in zijn studie ‘Rechten’.

Al had hij zijn diploma op zak, Volodymyr was geïnteresseerd in een andere richting. Toen hij nog studeerde, richtte hij, in 1997, zijn cabaretgroep ‘Kwartal 95’ (in het Nederlands vertaald: Woonblok 95) op. Met deze groep tourde hij, vanuit Moskou, 5 jaar lang door het Russisch-sprekende ex-gedeelte van de Sovjetunie. Door in 2005 deel te nemen aan het programma ‘Dancing With The Stars’, kreeg Zelensky nationale bekendheid te pakken. Hiernaast speelde hij vaak een rol in komedies en richtte hij samen met zijn voormalige cabaretgroep een productiebedrijf op welke zich specialiseerde in televisieprogramma’s. In 2015 kwam de liefde voor het presidentschap op bij Volodymyr nadat de televisie satire ‘Dienaar Van Het Volk’ verscheen. In een video liet hij zich uit over de corruptie in de Oekraïnse politiek, waarmee hij veel stemmen wist te winnen in de verkiezingen van 2019.

Van cabaretier naar de president van Oekraïne

Eind 2018 kondigde Volodymyr Zelensky aan dat hij met zijn nieuwe partij ‘Sloeha Narodoe’ (in het Nederlands vertaald: Dienaar Van Het Volk) mee ging doen aan de presidentsverkiezingen van 2019. Hij nam het tijdens deze verkiezingen op tegen de toenmalige zittende president Petro Porosjenko en een voormalige president Joelia Tymosjenko. Na zijn winst in de eerste ronde, werd Zelensky favoriet bij het publiek en werd hij verkozen tot president.

Het eerste wat hij deed toen hij president werd, was nieuwe verkiezingen uitschrijven. Daarbij wist zijn partij een absolute meerderheid te behalen, maar ruim twee jaar later haalde hij slechts 25% van de stemmen door de ontevredenheid van het volk over het coronabeleid, de economie en Zelensky’s beloofde bestreiding tegen de corruptie in de politiek.

Het privéleven van Volodymyr Zelensky

Volodymyr Zelensky heeft naast zijn indrukwekkende politieke carrière ook een gezin weten op te bouwen. Samen met zijn vrouw, Olena Zelenska, heeft hij 2 kinderen, Kiril en Aleksandra. Ze leerden elkaar kennen op de universiteit en waren 8 jaar samen voordat ze het huwelijksbootje intraden. Olena is burgerlijk ingenieur en auteur.