Sterren op TV
Uschi Freitag

Auteur: Senna Reimink

Datum: 10 september 2015

Laatst Geüpdatet: 10 juni 2023

Uschi Freitag springt als echte selfiekoningin het diepe in

Uschi Freitag klinkt qua naam misschien als een nieuwe Duitse persiflage van Wendy van Dijk. De Limburgse is toch echt één van de beste schoonspringsters van de wereld. Op de driemeterplank gaat Uschi Freitag voor Nederland op jacht naar eremetaal.

Uschi Freitig Sterren Springen

Snel van de ene naar de andere kant zwemmen kunnen we in Nederland wel aardig, van een duikplank het water in vliegen is heel wat anders. Behalve Edwin en Daphne Jongejans deden wij toch nooit mee op het wereldpodium. Schoonspringen kennen we in Nederland de laatste jaren vooral van het dramatische tv-programma Sterren Springen. Uschi Freitag lijkt daar gelukkig verandering in te brengen. De goedlachse Limburgse gaat de wereld proberen te veroveren tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016.

Maastricht en Ajax

Uschi Freitag is in het Nederlandse sportlandschap misschien geen bekende naam, dat komt mede doordat ze eerst voor Duitsland uitkwam. Uschi Freitag – bouwjaar 1989 – werd geboren in Maastricht en begon met haar sport bij De Dolfijn. Maastricht vindt ze nog altijd de mooiste stad van de wereld, zo maken we op uit haar tweets, net zoals ze fan is van Ajax. Potjes in de Eredivisie worden waar mogelijk bezocht als ze niet aan het schoonspringen is. Haar sportkeuze was niet verrassend, want haar ouders deden ook aan schoonspringen. Doordat ze in Limburg opgroeide trainde Uschi Freitag lang in Aken en kwam tot de zomer van 2012 ook voor onze oosterburen uit. Ze verhuisde naar Eindhoven om daar in het supersonische bad te trainen, in augustus 2015 zette ze een voorlopige kroon op haar werk. Ze werd negende op het wereldkampioenschap driemeterplank en verdiende een ticket voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio.

Uschi Freitag breekt nek

Dat ze zover is gekomen mag deels ook een wonder heten. In 2002 had Uschi Freitag een ernstig ongeluk en brak daarbij haar nek. Ze moest een jaar revalideren, om in 2009 voor het eerst Duitse nationaal kampioen te worden. Het bracht haar naar het wereldkampioenschap in Rome. Vanaf 2011 mocht ze ook eremetaal ophalen. Samen met Katja Dieckow werd ze derde op het Europees kampioenschap in Turijn bij het synchroonspringen. Nog altijd voor Duitsland springend kwamen er in 2012 nog twee medailles bij.

Selfiekoningin

Uschi Freitag stapte over naar haar ‘echte’ land en springt inmiddels samen met Inge Jansen. De jacht op eremetaal op de Spelen is dus geopend en ondertussen is ze vooral druk met het maken van selfies. Het maakt niet uit waar ze is, haar telefoon staat altijd op de foto-stand. Een kappersbezoek is vaste prik voor een kiek en de verkiezing voor de Sporter van het Jaar was zelfs een selfiehoogtepunt. Uschi Freitag ging op de kiek met Daley Blind, Ruud Gullit, Femke Heemskerk én Mark Tuitert. Op naar een selfie met een gouden medaille in Rio