Sterren op TV
Thomas Erdbrink Zomergasten

Auteur: Senna Reimink

Datum: 28 juni 2016

Laatst Geüpdatet: 28 juni 2016

Thomas Erdbrink is presentator van Zomergasten

Thomas Erdbrink ontwikkelde zich in de afgelopen jaren vooral als correspondent in Iran. De in Leiderdorp geboren journalist, die we in de afgelopen tijd al meerdere keren op televisie voorbij zagen komen, is echter ook de nieuwe presentator van het programma Zomergasten. Dat werd bekendgemaakt in De Wereld Draait Door.

Om aan de slag te kunnen gaan als presentator van het programma, heeft Thomas Erdbrink een sabbatical opgenomen. Normaliter werkt de presentator bij The New York Times. Dit doet hij al sinds 2012. In het verleden zagen we hem ook langskomen bij het NOS Journaal en BNR Nieuwsradio. Verder schreef hij voor NRC Handelsblad, de Nieuwe Revu, The Washington Post, De Standaard en NEON Magazine. Ook kennen we hem van zijn zelfgemaakte VPRO-serie: Onze man in Teheran, een programma waarvoor hij de Zilveren Nipkowschijf in ontvangst mocht nemen.

 

Thomas Erdbrink presentator Zomergasten

Op 6 mei 2016 werd bekend dat Thomas Erdbrink de nieuwe presentator zou zijn van het VPRO-programma Zomergasten. De correspondent, die woonachtig is in Teheran, had in eerste instantie niet direct door dat ze hem op het oog hadden om presentator te worden van het programma. “Toen ik gebeld werd door de eindredacteur, had ik een vrij slechte telefoonlijn. Ik dacht eerst dat hij mij als gast vroeg. Dus ik dacht: dat is een hele eer, dat lijkt me heel bijzonder. Want het programma draait uiteindelijk om de gasten.”

“Toen bleek dus dat hij mij vroeg als presentator. Daar moest ik wel heel even over nadenken. Vooral natuurlijk ook omdat ik niet in Nederland woon. Maar ik heb toch ‘ja’ gezegd. Het lijkt me heel bijzonder om gewoon zes avonden lang met de interessantste, verrassendste, prikkelendste mensen van Nederland te zitten”, aldus de woorden van Erdbrink, die de opvolger wordt van Wilfried de Jong.

Een opmerkelijk feitje is dat Thomas Erdbrink één dag voor de uitzending van De Wereld Draait Door aanwezig was bij het 5 mei-concert. Erdbrink was daar omdat hij de 5 mei-lezing deed. Op camerabeelden was te zien dat hij ook plaats mocht nemen naast koningin Máxima. Thomas zou haar onder andere gevraagd hebben om aan te schuiven bij Zomergasten. “Maar dat wilde ze niet”, zei hij lachend.

Heeft Thomas Erdbrink een relatie?

De voormalig student aan de School voor Journalistiek in Utrecht is al sinds 2003 getrouwd met Newsha Tavakolian. Zij is absoluut geen onbekende in Iran. De vrouw van Thomas is namelijk werkzaam als fotografe en levert onder andere foto’s aan Le Monde, The New York Times, Der Spiegel en NRC Handelsblad. Ook kun je haar kennen als schrijfster.

Thomas Erdbrink is te volgen via Instagram en Twitter.