Sterren op TV
Thijs Zeeman

Thijs Zeeman, de pitbullverslagever die stalkers aanpakt

Thijs Zeeman is een Nederlandse journalist en presentator. Hij is bekend van PowNed en Nederland 3. Hij maakte in 2014 de overstap naar SBS, waar hij verschillende programma’s ging presenteren. Het eerste programma dat hij presenteerde was Red mijn vakantie!, waarin hij vakantiegangers hielp samen met Rob Geus. Van 2016 tot 2020 presenteerde hij het programma Gestalkt op SBS6. Net als het programma Red mijn vakantie!, had hij ook dit programma van Alberto Stegeman overgenomen. Hij hielp in dit programma slachtoffers van stalking en hij deed onderzoek naar de daders van deze stalking. Hij confronteerde de stalkers in het bijzijn van een camera met de praktijken.

Peter R. de Vries als grote voorbeeld
Een persoon waar Thijs altijd naar opkeek was Peter R. de Vries. De dood van Peter R. de Vries zal Thijs dan ook altijd bijblijven. Volgens Thijs was Peter als een mentor voor hem. Ze hadden regelmatig contact via de app en Thijs kreeg van hem ook vaak feedback over lopende zaken. Het was dan ook een gigantische klap toen Thijs erachter kwam dat Peter was neergeschoten in Amsterdam. De wereld en het vakgebied binnen de misdaad is volgens Thijs dan ook voor altijd veranderd. Wel geeft Thijs Zeeman aan dat hij zich niet per se minder veilig voelt nu dan voorheen. Dit komt volgens hem vooral omdat hij zich niet bezighoudt met activiteiten en zaken die te maken hebben met de Mocromaffia. Zeeman ziet zichzelf dan ook niet als een hele grote held, maar noemt Peter iemand wiens werk gekoesterd moet worden en wiens werk nooit geëvenaard zal gaan worden. Volgens Zeeman is het uniek dat RTL5 zoveel ruimte vrijmaakt voor een onderzoeksprogramma. De problemen die in het programma behandeld worden zijn de problemen van echte mensen. De zaken zijn zaken waar de politie vaak geen antwoord op heeft. Hij vindt het dan ook fijn dat hij de kans krijgt om deze zaken op te pakken. De zender voelt voor hem als een zender waar hij helemaal op zijn plek is.

Helemaal op zijn plek
In de eerste aflevering spoort Zeeman een aannemer op die 100.000 euro had gestolen van zijn klant. De aannemer heeft het leven van dit gezien helemaal verwoest door dit geld te stelen. De aannemer zou het dak van het huis van de klant repareren, maar liet het huis zonder dak staan. Door een tropische bui kwam het hele huis onder water te staan. De tweede aannemer het hele bouwdepot had leeggeroofd, ging hij er vandoor. De aannemer liet het gezin op deze manier achter met duizenden euro’s aan schade. Zeeman noemt dat hij in zijn programma’s vaak van de ene in de andere verbazing valt. Waar hij wel wat gewend is van verschillende stalkers uit zijn eigen programma, is iedere situatie toch steeds weer een nieuwe. Er zijn in Nederland volgens hem te veel mensen die de levens van anderen verwoesten. Hij vindt het dan ook bizar dat er programma’s zoals de zijne nodig zijn om deze problemen aan te pakken.