Sterren op TV
Tess Wester handbal oranje

Tess Wester de aanstekelijke handbal keepster van Oranje

Tess Wester heeft zichzelf wel heel snel op de kaart weten te zetten. De keepster van het Nederlands handbalteam was er opeens als het brullende meisje dat schier onpasseerbaar was op het wereldkampioenschap. Oranje won zilver en mocht naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Ook daar zette de vrolijke blondine de toon en inmiddels is ze dan ook niet meer weg te denken uit de handbalploeg.

Inhoudsopgave

Wester plaste bijna in haar broek

De 23-jarige brunette zou eigenlijk niet eens de eerste keepster zijn op het wereldkampioenschap in Denemarken. Tess Wester, altijd spelend met nummer 33, kreeg door een blessure de kans en dat werd een gouden greep. Als keepster van het toernooi werd ze door haar sportieve prestaties bekroond, maar ook door haar aanstekelijke enthousiasme. Met name het interview na de zege op Frankrijk maakte veel los. Waarin ze bekende dat ze bijna in haar broek stond te plassen van de spanning. En daarnaast zwaaide ze nog aandoenlijk naar haar ouders op camera. Probeer dit maar eens niet mooi te vinden!

Vriend Tess Wester is ver weg

Als klein meisje begon Tess Wester al met handbal. Eerst in haar geboorteplaats Heerhugowaard en ze kwam uiteindelijk bij de HandbalAcademie terecht. Dat combineerde ze met het spelen in clubverband voor VOC in Amsterdam en E&O in Emmen. Na drie jaar wist ze de internationale scouts al te overtuigen en ging op dus pas achttienjarige leeftijd in Duitsland spelen. Vier jaar lang kwam ze uit voor VfL Oldenburg en speelde in die periode ook voor het Nederlands team. Ook verruilde ze in 2015 Oldenburg voor SG BBM Bietigheim.

Daardoor zit Tess Wester zo’n vijf uur verwijderd van haar vriend Bobby Schagen, eveneens een handballer die voor Lübbecke uitkomt. “Makkelijk is het in ieder geval niet. We hebben dit jaar bewust de keuze gemaakt om het te proberen, zo ver uit elkaar. We zijn beiden topsporters en willen dus ook allebei kijken wat het maximaal haalbare is. Dan weet je dat er een moment gaat komen dat je voor dergelijke keuzes komt te staan. Tot nu toe gaat het goed. We proberen elkaar één keer in de drie weken te zien. Ja, dat is wel wat anders als drie keer in de week… We weten van elkaar dat we de beste willen worden. Dan heb je er misschien wat sneller vrede mee dat je zo ver weg zit van elkaar”, zo vertelde ze hierover op Handbal.nl

Tess Wester op WK handbal 2017

Natuurlijk maakt Tess Wester in 2017 ook deel uit van de WK-selectie van Nederland. Wester en haar teamgenoten hebben inmiddels een nieuwe coach in Helle Thomsen en onder de Deense moest er door Nederland een nieuwe stap gemaakt worden. Het WK handbal 2017 vindt plaats in Duitsland, waar in zes speelsteden gespeeld wordt. Tess Wester werd met Nederland in een poule met onder andere Duitsland en Servië geplaatst.

Dat het WK handbal 2017 leeft in Nederland bleek wel uit de enorm toegenomen media-aandacht voor de speelsters. Niet alleen wordt het WK van 2017 uitgezonden door Ziggo Sport, maar ook interviews en televisieoptredens waren er meer dan genoeg in aanloop naar het WK. Zo mocht Tess Wester bijvoorbeeld hoogstpersoonlijk bij De Wereld Draait Door aanschuiven als tafeldame. Op maandag 27 november debuteerde Tess Wester als tafeldame bij DWDD.

Tess Wester beste keepster WK 2015

Van Oranje werd vaak veel verwacht, maar de echte doorbraak bleef uit. Bij de jeugd was dat al wel gelijk het geval voor Tess Wester, want met de jeugdteams van Oranje won ze zilver op het Europees kampioenschap en brons op de Dominicaanse Republiek waar het wereldkampioenschap voor speelsters onder-18 werd gehouden. In 2012 kwam het debuut voor Oranje, om een jaar later haar eerste wereldkampioenschap te spelen in Belgrado. Nederland overleefde de groepsfase met moeite, om te verliezen van de latere wereldkampioen Brazilië. En toen kwam dus dat waanzinnige WK in Denemarken. Servië, Frankrijk en Polen werden allemaal verslagen, met een hoofdrol voor Tess Wester.

Tess Wester was regelmatig amper te passeren en wist bizar hoge reddingspercentages te overleggen. Pas in de finale ging het mis tegen Noorwegen, maar Wester werd wel als enige Nederlandse gekozen in het All Star Team. Uiteindelijk had ze namelijk 120 reddingen op 277 schoten weten te maken, een waanzinnig percentage van 43 procent. De naam van Tess Wester en de handbaldames was gemaakt en Nederland was direct verliefd op de dames. Zo schoof Wester samen met Estavana Polman aan bij Pauw en vervolgens ook nog bij RTL Late Night. Daarna verschoof de focus naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, in 2016. Door de goede prestaties op het WK in 2015 werd er veel van Wester en consorten verwacht tijdens de Olympische Spelen. Hoewel het spel minder overtuigend was, lukte het Nederland toch om ver in het toernooi te komen, maar een medaille zat er net niet in. Nederland werd vierde

Tess Wester is ook te volgen op Twitter en Instagram.