Sterren op TV
Taco Dibbits

Auteur: Senna Reimink

Datum: 24 juni 2016

Laatst Geüpdatet: 7 maart 2017

Taco Dibbits van DWDD tot directeur Rijksmuseum

Taco Dibbits zagen we in het verleden al regelmatig aanschuiven bij De Wereld draait Door en is vanaf 15 juli 2016 de nieuwe directeur directeur van het Rijksmuseum Amsterdam. Eind mei werd bekend dat Taco aan de slag zou gaan als de nieuwe directeur van het museum. In de afgelopen jaren werkte hij daar overigens al als directeur Collecties.

Taco Dibbits directeur Rijksmuseum

Voordat Dibbits aan de slag gaat als directeur van het Rijksmuseum, gaan we hem eerst nog voorbij zien komen tijdens een college bij DWDD Summerschool. Voor mei was al bekend dat Taco Dibbits in de zomer van 2016 ook een college zou geven bij de DWDD Summerschool.

Op vrijdag 24 juni zien we de eerste Summerschool van De Wereld Draait Door langskomen en is het de 47-jarige Taco, die in het verleden kunstgeschiedenis studeerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Cambridge, die de eer heeft gekregen om de colleges deze zomer af te trappen.

Het college dat Taco Dibbits gaat geven, gaat door het leven onder de naam De Jonge Rembrandt. Dibbits bespreekt daarin de portretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit, die vervolgens vanaf 2 juli te aanschouwen zijn in het Rijksmuseum. Ook het vroege oeuvre van Rembrandt van Rijn, de schilder van de portretten, passeert de revue.

Taco Dibbits bij De Wereld Draait Door

De op 7 september 1968 in Amsterdam geboren Taco Dibbits was in de afgelopen jaren al regelmatig te gast bij Matthijs van Nieuwkerk voor De Wereld Draait Door. Zodra in het programma een schilder of een schilderwerk wordt behandeld, is de kans groot dat je Dibbits aan ziet schuiven.

Nu hij benoemd is tot directeur van het Rijksmuseum, gaan we Taco ongetwijfeld vaker op de televisie voorbij zien komen. Het Rijksmuseum is de laatste jaren volledig verbouwd en het is aan Dibbits om er nu een flitsend succes van te gaan maken. Hij volgt Wim Pijbes op en is bepaald geen onbekende in het museum. In 2002 verliet hij het illustere veilinghuis Christie’s om al aan de slag te gaan in het Rijksmuseum.

De afgelopen acht jaar was Taco Dibbits directeur collecties. Daardoor had hij al een belangrijke rol bij aankopen en Dibbits bleek erg geliefd onder het personeel. Zo was hij al snel de gedroomde opvolger van Pijbes om de nieuwe directeur van het Rijksmuseum te worden. “Hij is nu reeds een boegbeeld van het Rijksmuseum”, zei voorzitter Jaap de Hoop Scheffer van de raad van toezicht. “Vanuit de inhoud gedreven is Taco bij uitstek in staat verder vorm te geven aan het proces van vernieuwing en ontwikkeling, noodzakelijk om de bezoeker van het museum steeds weer te inspireren en te verbazen.”

Taco Dibbits is ook te volgen via Twitter.