Sterren op TV
Sywert van Lienden

Sywert van Lienden: van graag geziene deskundige tot mondkapjesparia

Sywert van Lienden komt tegenwoordig steeds vaker voorbij op de Nederlandse televisie. De in Rhenen geboren politiek activist en lobbyist kwam op achttienjarige leeftijd al regelmatig voorbij op het internet, maar is inmiddels ook de televisie-wereld binnengelopen. Zijn rol als voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren tijdens de protestacties tegen de 1040-urennorm leverden hem in 2007 al de nodige aandacht op. Helemaal bekend werd hij vanwege zijn omstreden ‘mondkapjes-deal’ met het ministerie, waar hij volgens Follow the Money persoonlijk ruim negen miljoen euro aan verdiende.

Inhoudsopgave

Sywert van Lienden bij DWDD

Sindsdien 2007 komt de naam van Sywert dan ook al voorbij in de media. Daarnaast is Sywert van Lienden ook een bezige bij als het gaat om het schrijven van columns. Zo schreef hij al stukken voor onder andere NRC Next en HP/De Tijd. Ook is hij voor onder andere BNN aan de slag gegaan als Politiek Commentator.

De carrière van Sywert van Lienden ging tot op heden echter niet altijd over rozen. Van Lienden krijgt regelmatig een uitnodiging van Matthijs van Nieuwkerk om aan te schuiven voor een aflevering bij De Wereld Draait Door, maar op 12 januari 2016 ging de politiek activist tijdens een uitzending grandioos de fout in.

Sywert van Lienden en de G500

Sywert van Lienden had cijfertjes door elkaar gehaald en sprak uit dat 1 op de 20 allochtonen verdacht werden van een zedendelict. Een fout waardoor hij door het slijk werd gehaald op social media. “Ik heb een fout gemaakt, dat was kwalijk, en it won’t happen again. Ik heb twee tabellen omgewisseld. Dat is dom en heel vervelend, zeker bij zo’n onderwerp”, zo bood hij toentertijd in gesprek met NRC Next zijn excuses aan.

In 2012 wilde Sywert van Lienden ervoor gaan zorgen dat jongeren meer te zeggen kregen in de politiek. Om dat te bewerkstelligen begon hij met G500, een jongerenbeweging die binnen no-time uitgroeide tot een beweging met ruim duizend leden. Door zich aan te sluiten bij de CDA, PvdA en VVD probeerden zij de partijprogramma’s te beïnvloeden in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Een plan dat niet bij elke politieke partij goed uitpakte. Later sloot hij zich aan als lid van het CDA.

Mondkapjesdeal

Aan zijn lidmaatschap en bekendheid in de media dankt hij naar verluidt ook de connecties om in 2020 een veelbesproken deal te sluiten met het ministerie van VWS. De voormalig gemeenteambtenaar stelde naar buiten toe altijd mondkapjes ‘om niet’ naar Nederland te halen in het belang van de ‘zorghelden’, toen er een schaarste was aan beschermingsmiddelen tegen corona in de zorg. In 2021 werd duidelijk dat Sywert echter goed verdiende aan de deal: hij sluisde volgens de Volkskrant en Follow the Money liefst 9 miljoen euro over. De Volkskrant schreef: ,,Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat Van Lienden in december 2020 een zogenoemde commanditaire vennootschap heeft opgericht, een bedrijfsvorm die het mogelijk maakt om minimale openheid te bieden over vermogen. Daarin is 9 miljoen gedeponeerd. Zijn twee compagnons hebben ieder ook nog eens minstens 5,7- en 5,4 miljoen euro verdiend.” De mondkapjes werden uiteindelijk niet gebruikt in de zorg, omdat het RIVM er een ‘onacceptabel gezondheidsrisico’ in ziet omdat ze grafeen zouden bevatten.

Sywert van Lienden heeft een relatie met Ilse

Sywert van Lienden woonde met zijn vrouw Ilse jarenlang in Amsterdam, waar hij als gemeenteambtenaar werkte. In 2018 verhuisde het koppel naar Hilversum, zo schreef het AD in 2019: ,,Het was lastig om een huis te vinden en we kwamen uiteindelijk uit bij dit jarendertighuis in Hilversum. Ik denk een heel gemiddeld rijtjeshuis met 120 vierkante meter. Na de eerste maand schrok ik me rot van de energierekening: 400 euro. En toen woonden we er nog niet eens. Het huis bleek energetisch zo lek als een mandje en had energielabel F. Ik wist eigenlijk nog niks van energiebesparing, maar besloot mezelf erin te verdiepen.’’ Met Ilse heeft Sywert van Lienden al lange tijd een relatie. Hij twitterde in het verleden dat hij graag de appeltaarten van zijn toenmalige vriendin eet, geniet van symfonieconcerten, Italiaanse films en debatten in het Europarlement, aldus Trouw.

Wil jij de verrichtingen van Sywert van Lienden volgen? Dat kan via Twitter.