Sterren op TV

Auteur: Senna Reimink

Datum: 3 december 2021

Laatst Geüpdatet: 28 december 2022

Saskia Belleman: profiel over de ‘Twitterkoningin’ van de Telegraaf

Saskia Belleman verwierf de afgelopen jaren landelijke bekendheid als bekendste rechtbanktwitteraar van Nederland. Namens de Telegraaf doet ze verslag van grote rechtszaken en daarnaast duidt ze die regelmatig in talkshows.

Inhoudsopgave

Opleiding

De Nederlandse journaliste Saskia Belleman werd op 2 mei 1959 geboren in Egmond aan Zee. Belleman volgde het middelbare onderwijs aan het Petrus Canisius College. Ze behaalde hier haar havodiploma. Na hier haar diploma te hebben behaald ging ze de opleiding tot tolk/vertaler Engels volgen aan de Noordelijke Leergangen Zwolle. Verder heeft Belleman ook nog een tijd rechten gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Deze studie rondde ze echter niet af. Haar carrière als journaliste begon bij De Zaanlander. Hier werkte ze van 1977 tot 1980. Hierna ging Belleman aan de slag als algemeen verslaggeefster bij de Zwolse Courant. Hier werkt ze zes jaar.

Nieuwsdienst

Belleman vervolgde haar carrière bij het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) als chef nieuwsdienst. Hier werkte ze vijftien jaar, tot 2001. Sinds 2001 is Belleman werkzaam voor de Telegraaf. Eerste werkte ze drie jaar als nieuws-chef bij Telegraaf Media Groep. Later werd ze chef nieuwsdienst. Sinds 2010 is Belleman rechtbank- en juridisch verslaggeefster voor Telegraaf Media Groep. Ze doet uitgebreid verslag van zaken via haar Twitteraccount. Begin 2021 telde haar account maar liefst 104 duizend volgers. Verder is Belleman  te zien geweest op televisie als gast bij onder andere de praatprogramma’s Pauw, Jinek, RTL Late Night en Op1.

Verslaglegging op Twitter

Belleman is een van de bekendste rechtbankverslaggevers in Nederland. Echter liep haar verslaglegging via Twitter niet altijd zo soepel. In het begin waren het personeel van de rechtbank en de rechters zelf nog niet erg blij met deze manier van verslaggeving. Dit omdat iedere uitspraak dan direct publiek wordt gemaakt. Belleman wijdt dit aan feit dat deze manier van verslaggeven destijds nog nieuw en onbekend was voor iedereen.

Bijlmerramp

Belleman vertelde in een video van De Telegraaf dat de Bijlmerramp veel indruk op haar heeft gemaakt, omdat ze destijds nog voor de brandweer ter plaatse was in haar rol als verslaggever voor het ANP. Nog jarenlang hield ze een onbewuste schrikreactie als er een vliegtuig laag overvloog.

Privéleven

Saskia Belleman is getrouwd en woont met haar man en dochter in Amsterdam. Ze probeert haar gezin niet te veel te belasten met de narigheid die ze in de rechtbank hoort: ,,Ik kan wel door mijn werk gaan denken: Dit kan ook nog gebeuren met mijn kind, maar dan word je gek. Wat wel helpt is dat ik het meerdere keren opschrijf voor een artikel op de website of in de krant. Dat werkt als een uitlaatklep. En ik praat erover met mijn echtgenoot en collega’s. Ik lig er in ieder geval niet wakker van”, vertelde ze aan NU.nl. Verder praat ze in interviews doorgaans enkel over haar werk als rechtbankverslaggever van De Telegraaf en het belang om de rechtspraak goed uit te leggen aan de maatschappij.