Sterren op TV

Alles wat je wil weten over filmkenner Tim Oliehoek

Tim Oliehoek werd op 27 februari 1979 in Stompwijk geboren. Zijn vader is Frans Oliehoek en zijn moeder is Maudy Walburg. Tim Oliehoek heeft ook een 2 jaar oudere broer, Sjors Oliehoek. Tim Oliehoek werd bekend als Nederlands film- en televisieregisseur. Hij regisseerde onder andere de films Pizzamafia en de serie Moordvrouwen. Zijn privéleven houdt Tim Oliehoek behoorlijk geheim. Het is bekend dat hij een partner heeft, Sander van Leeuwen, met wie hij al meer dan 20 jaar samen is. Verder is er eigenlijk niets over het liefdesleven of privéleven van de regisseur bekend. Zijn vriend Sander van Leeuwen is DJ.

Inhoudsopgave

Aandoening

Tim Oliehoek lijdt aan de aandoening sarcoïdose. Sarcoïdose is een aandoening waarbij ontstekingen spontaan kunnen ontstaan in allerlei verschillende organen en weefsels. Deze aandoening kan door de ontstekingen zo heftig zijn dat je volgens Oliehoek altijd moe bent en helemaal niets meer wil doen. Op advies van de dokter is Oliehoek daarom ook gestopt met het drinken van alcohol, en dat terwijl hij eerder best wel een drankje lustte. Ook heeft Tim Oliehoek een tijdje medicijnen voor de aandoening moeten slikken. Oliehoek is op de gezonde tour, want naast dat hij geheel onthouder van alcohol is, stopte hij ook met roken én sport hij dagelijks.

Ongezouten mening

In juni 2021 weet Oliehoek op een andere manier de voorpagina te halen. Hij geeft zijn ongezouten mening over de net in première gegane nieuwe Saw film, Spiral: From the Legacy of Saw. Tijdens een uitzending van RTL-boulevard noemt Tim Oliehoek de film een afgang. Vooral op acteur en komediant Chris Rock uit hij veel kritiek. Volgens Oliehoek kan de andere acteur, Samuel L. Jackson, de film ook niet redden. Een slechte film dus, als je Oliehoek moet geloven. Hieruit zou je kunnen concluderen dat de film niet de moeite waard is om in de bioscoop te gaan bekijken, dat is echter niet wat Oliehoek zegt. De regisseur raadt juist aan om de film wél in de bioscoop te bekijken, hij zegt dat de film zo slecht geacteerd is dat het een hele speciale ervaring is in de bioscoop.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Tim Oliehoek (@timoliehoek)

Carrière

Tim Oliehoek start zijn carrière met het regisseren van de film BUY OR DIE. Oliehoek was toen pas 18 jaar, deze film zorgde ervoor dat hij toegelaten werd op de Nederlandse Film en Televisie Academie. Als afstudeeropdracht maakte hij de film Isabelle, naar het boek van Tessa de Loo. Voor de film Isabelle ontving Oliehoek een nominatie voor een Tuschinski Film Award, daarnaast won hij ook nog eens de Student Award op het USA Film Festival. Nadat Oliehoek afstudeerde regisseerde hij eerst een hoop reclamespots. In 2005 ging de eerste grote film van Oliehoek in de bioscoop in première, deze film heette Vet Hard met onder meer Jack Wouterse, Bracha van Doesburgh en Johnny de Mol. Hiermee was de filmcarrière voor Oliehoek van start gegaan en hierna ging het snel mijn zijn successen.

Successen

Met de serie De Zaak Menten won Oliehoek Gouden kalf voor Beste televisiedrama. Het daarop volgende jaar kwam Het geheime dagboek van Hendrik Groen uit, ook hier wist Oliehoek een Gouden kalf mee te behalen. Dit keer won hij het Gouden Kalf voor Beste televisiedrama. Daarnaast won Het geheime dagboek van Hendrik Groen een Gouden kalf voor Beste acteur in een televisiedrama. De Gouden kalveren zijn niet de enige successen die Oliehoek heeft gehad. Zo won Oliehoek onder andere voor die film die hij regisseerde voor zijn afstuderen de Student Award op het USA Film Festival en ontving hij voor de film Wiplala meerdere prijzen, waaronder een Gouden film-award.