Sterren op TV

Auteur: Senna Reimink

Datum: 5 november 2021

Laatst Geüpdatet: 28 december 2022

Sander Schreurs is de man van RTL-directeur en programmamaker Peter van der Vorst

Peter van der Vorst werd bekend bij het grote publiek als presentator van Van der Vorst ziet Sterren. Sinds 2019 is hij programmadirecteur bij RTL. Peter van der Vorst heeft een relatie met Sander Schreurs.

Programmadirecteur van RTL Nederland en royaltydeskundige Peter van der Vorst werd geboren op 28 oktober 1971 in Breda. Hij is een voormalig televisieproducent, -programmamaker en -presentator. Van der Vorst is getrouwd met zijn man Sander Schreurs en stel heeft samen een zoontje, genaamd Levi.

Inhoudsopgave

TV-debuut als presentator

Peter van der Vorst besloot na de middelbare school politicologie te gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn studie werkte Van der Vorst al als verslaggever voor de NOS, KRO, AVRO en VARA-radio. Na zijn studie maakte Peter van der Vorst de overstap naar televisie. Hij werkte de eerste jaren achter de schermen bij Endemol en Eyeworks als product en eindredacteur.  In 1995 maakte Peter van der Vorst zijn tv-debuut als presentator. Hij verscheen toen met collega Ursul de Geer in het tv-programma Showtime. Daarna presenteerde hij programma’s als Geen cent te makken, De 10 en The Big Entertainment Club.

Landelijke bekendheid als royaltydeskundige

Van der Vorst werd in Nederland met name bekend door het programma Van Koninklijken Huize waar hij als royaltydeskundige alles vertelde het Nederlandse Koningshuis. Van 2001 tot 2019 was hij regelmatig op tv te zien als royaltydeskundige bij diverse programma’s en zenders. Hij was ook regelmatig als presentator te zien aan de desk bij RTL Boulevard. Als royaltydeskundige maakte hij vele programma’s en documentaires over binnen- en buitenlandse koninklijke huizen. Peter van der Vorst schreef daarnaast ook de boeken De Oranjes, net gewone mensen? en Paleisgeheimen over het Nederlandse koningshuis.

Verraad door eigen collega’s

In 2001 zette Peter van der Vorst met een aantal collega’s de Vereniging Verslaggevers Koninklijk Huis op. In 2003 ontving hij een mail van de voorzitter die hem meldde dat hij per direct uit de vereniging werd gezet. De reden hiervoor was dat Van der Vorst ook werkzaam was bij RTL Boulevard en dat ze dat geen goede combinatie vonden. Ook zijn collega’s Erik Mouthaan en Frits Wester stapten solidair met Van der Vorst op. Peter van der Vorst vertelt in zijn column in de Televizier dat dit als verraad voelde en een emotionele mail naar zijn collega’s stuurde op zoek naar een soort gerechtigheid. Pas jaren later boden een paar van hen hun excuses aan. Maar toch is de wond van dat mes in m’n rug altijd blijven steken. Vergeven is één ding, vergeten is iets anders,” schreef Van der Vorst.

Van der Vorst ziet Sterren

Van 2009 tot en met 2019 presenteerde Peter van der Vorst het programma Van der Vorst ziet sterren. In dit programma ging de presentator langs bij bekende Nederlanders. Daarnaast presenteerde hij ook programma’s als Married at First Sight en RTL Boulevard In 2019 volgde Van der Vorst Erland Galjaard op als programmadirecteur bij RTL, waardoor hij stopte als TV-presentator. Van der Vorst had daarnaast ook zijn eigen televisie-productiebedrijf opgericht, genaamd Vorst Media. Hij verkocht dit bedrijf aan Talpa in 2016.

Relatie met Sander Schreurs

Peter van der Vorst ontmoette zijn partner Sander Schreurs in 1999. Van der Vorst vroeg Schreurs ten huwelijk en in 2014 stapte de presentator en zijn vriend in het huwelijksbootje. Op de bruiloft waren vele bekende Nederlanders aanwezig, zoals Wendy van Dijk, Albert Verlinde, Gordon en Carlo Boszhard. Het stel adopteerde in 2008 hun zoontje Levi uit de Verenigde Staten toen hij 5 weken oud was. Het gezin woont sindsdien in een woonboerderij in het Utrechtse Abcoude. Sander Schreurs is werkzaam als coach.

Uitschrijving Rooms-Katholieke kerk

Van der Vorst was lang verbonden aan de Rooms-Katholieke kerk. In 2018 liet hij weten dat hij zich uitschreef bij de kerk vanwege de ‘anti-homohouding van de Rooms-Katholieke kerk’. Hij vertelt aan het AD dat de omstreden uitspraken van priester Antoine Bodar de aanleiding was van zijn definitieve uitschrijving. ,,Net als de paus is Bodar een wolf in schaapskleren die onder het mom van geloof discrimineert en veel schade aanricht. Lang getwijfeld, maar ik ga me nu definitief uitschrijven,” aldus Van der Vorst.