Een van de grootse rampen in de Nederlandse geschiedenis vond plaats in Enschede op 13 mei 2000. Op die zaterdagmiddag is een hele wijk in Enschede weggeveegd door een enorme vuurwerkramp. Het bedrijf S.E. Fireworks was die zaterdag in lichte laaie opgegaan door een enorme vuurwerk explosie.
Die zaterdag 13 mei 2000
Zaterdag 13 mei begon als een stralende dag maar dat veranderde al snel. Een camera man van RTV Oost werd begin van de middag geïnformeerd dat er brand was uitgebroken bij het pand van S.E. Fireworks in Enschede. Met camera en al ging de reporter die kant op, en heeft hij alles op film weten te zetten. Binnen enkele minuten begon de vlam over te slaan naar het opgeslagen vuurwerk en is de hele woonwijk Roombeek platgegooid. De schade is enorm en alle hulpverleners verzamelen zich. Meters aan brandweer auto’s, ambulances en politie moeten wachten op bevestiging om polshoogte te nemen. De ramp heeft 23 mensen het leven gekost, honderden gewonden en een enorme schade in het infrastructuur/woningen. De schade wordt geschat op zo’n 450 miljoen euro.
De ramp heeft later ook voor enorm veel ophef gezorgd. Zo zou de overheid lakse voorwaden hebben gegeven aan vuurwerkpanden en dat niet alleen de aansteker van de brand verantwoordelijk gehouden mag worden.
Rudi Bakker, de man die beschuldigd werd van de vuurwerkramp
Drie jaar geleden maakte RTV Oost een artikel over Rudi Bakker. Rudi was directeur van S.E. Fireworks, het pand dat zorgde voor de ramp. In het artikel vertelt hij dat hij sprak met de Officier van Dienst die op dat moment op het terrein was. Rudi vertelde dat hij informatie gaf aan de Officier over het pand en het bedrijf. De officier schreef alles op, maar deed niks. “jongens wat doen jullie hier, waar zijn jullie mee bezig” vertelde de Rudi aan de officier. Maar Rudi moest zijn mond maar houden en zou niks meer te vertellen hebben.
Om 14:55 is alles nog goedgekeurd door de overheid, en was alles bekend binnen het pand. Een half uur later lag alles plat en deugd er niks meer van. De mensheid beschuldigd Rudi, want iedereen wil iemand aan wijzen verteld hij. Zonder dat ze ook maar enig diepgang van zake hebben.
Rudi werd in hoge beroep veroordeeld tot één jaar cel en een geld boete. Omdat de overheid gezegd zou hebben dat S.E. Fireworks te veel en te zwaar vuurwerk zou hebben liggen. Justitie sloot de zaak van Bakker in 2002 definitief. Maar Bakker wil dat de zaak heropend wordt omdat volgens hem geknoeid is met het bewijs en justitie fouten heeft gemaakt.