Sterren op TV
Roel-Maalderink-150x150

Roel Maalderink open over bi-voorkeur en vriendin Eva Hofman

Om te zeggen dat Roel Maalderink een multi-getalenteerd persoon is, is een understatement. Hij is programmamaker, YouTuber en hij heeft gestudeerd aan de University College, de Universiteit van Utrecht, de Universiteit van Californië en de Universiteit van Amsterdam. Op het gymnasium begon hij met het maken van YouTube filmpjes. Ook deed hij mee aan De Slimste Mens, een quizshow gehost door Sanne Wallis de Vries die van 2018 tot 2019 werd uitgezonden. In dit artikel bespreken we zijn achtergrond en prestaties tot nu toe!

Inhoudsopgave

Zijn start als YouTuber op het gymnasium

Tijdens Roel Maalderinks tijd op het Gymnasium in Amersfoort begon hij YouTube filmpjes te maken naar aanleiding van zijn snuffelstage bij het VPRO-programma ‘Draadstaal’. Dit deed hij niet alleen, maar samen met zijn klasgenoten. Naast dat hij vele views wist te pakken op dit kanaal, begon hij ook filmpjes te maken voor Omroep Amersfoort.

De studies die hem leidden tot zijn loopbaan

Roel Maalderink heeft heel wat studies gevolgd tijdens zijn turbulente leven als programmamaker en presentator. Als eerste studeerde hij aan de University College, vervolgens studeerde hij rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Utrecht en de Universiteit van Californië en deed hij een master informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam. Het is dan ook niet lastig te bedenken dat hij, tijdens deze rechtenstudies, collega was van Peter R. De Vries tijdens het programma Internetpesters Aangepakt op RTL 5. Daarnaast maakte hij voor NPO 3 ook een reportageserie over ‘law enforcement’ vanuit Amerika.

Het online leven van Roel Maalderink

Het startte allemaal al tijdens zijn middelbare school op YouTube met een aantal klasgenootjes, maar inmiddels is het uitgegroeid tot zijn heuse baan. Tegenwoordig maakt Roel Maalderink namelijk de satirische internetserie Voxpop waarin hij mensen het vuur aan de schenen legt met vlijmscherpe vragen. Inmiddels heeft hij hier al zo’n 120 aflevering van gemaakt welke wekelijks door zo’n 400.000 mensen worden bekeken op AD.nl.

Mediajurist

Naast dat je hem vaak als programmamaker en presentator spot, is hij ook werkzaam als mediajurist. Dit combineerde hij vaak met zijn andere klussen in de media, wat natuurlijk fantastisch overloopt. Het begon al tijdens zijn studie toen hij voor zijn scriptie ‘de digitale schandpaal’ een 9 kreeg en de Brinkhof Internet Scriptieprijs van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen won. 

Hiernaast werkte hij ook mee aan een rapport voor de Raad van Europa over de veiligheid van journalisten. Ook schrijf hij een handvol artikelen en gaf hij de politie werkzaam in de Schilderswijk een juridische mediatraining. Deze liefde voor recht kan je tegenwoordig goed terugzien in zijn programma Voxpop, waar hij veel in gaat op de vrijheid van meningsuiting. 

Mediatalent van 2021

In 2021 werd Roel Maalderink uitgeroepen tot het mediatalent van 2021 door de vakjury van de Volkskrant. Ze zeiden “de gesprekken in Voxpop laten zien hoe weinig je over iets hoeft te weten om er toch een mening over te hebben”. De doorslaggevende video voor deze prijs was de ‘raar-jaar video’ van Voxpop. In deze video ging Roel Maalderink de straat op en vroeg hij mensen van middelbare leeftijd wat ze vonden van het jaar 2020, waarop hij talloze keren “een raar jaar” kreeg te horen. Zijn doel was om uiteindelijk 40 mensen te krijgen die een “raar jaar” zeiden, en dat lukte!

Zijn kracht is dat Roel Maalderink niet veel moeite heeft om mensen voor de camera te krijgen. De cameraploeg en hij zijn er niet uit als een stelletje journalisten en Roel Maalderink is niet erg lang, dus hij is ook niet intimiderend als je een gesprek met hem aan gaat. Het grote voordeel is dat mensen vaak denken dat ze slechts met een schoolproject bezig zijn, waardoor ze maar al te graag een handje mee willen helpen met een interview.

Relatie met Eva

Roel Maalderink heeft een relatie met Eva Hofman, die werkt als journalist bij de Groene Amsterdammer. Hij is open over het feit dat hij bi is. ,,Het is fijn dat mijn vriendin ook bi is”, vertelde hij aan het AD. ,,We snappen allebei dat je ergens tussenin mag zitten.”