Sterren op TV
Ramtin Baschardoust Idols

Auteur: Senna Reimink

Datum: 6 februari 2017

Laatst Geüpdatet: 6 februari 2017

Ramtin Baschardoust uit Iran in Idols

Ramtin Baschardoust wil in Idols graag laten zien waartoe hij allemaal in staat is. De vijftienjarige zanger is samen met zijn familie gevlucht vanuit Iran naar Nederland, onder andere voor zijn muziek. Het is dan ook duidelijk dat deze scholier, die tegenwoordig in Alkmaar woont, al een aardige weg heeft bewandeld.

Ramtin Baschardoust uit Iran

Ramtin Baschardoust is gevlucht uit Iran. “Een van de grootste redenen dat wij gevlucht zijn, is voor mijn muziek eigenlijk. In Iran is het echt niet zo vrij als in Nederland dat je daar gewoon mag optreden en bijvoorbeeld mag doen wat je wilt. De muziek die je zelf wilt gaan spelen, dat mag daar eigenlijk niet. Dat is een van de grootste reden dat we gevlucht zijn en de politieke problemen van mijn vader”, gaf Ramtin te kennen.

Het enige wat Ramtin mee heeft genomen uit Iran, is zijn gitaar. Zelfs de foto’s liet hij achter. Zijn gitaar is dan ook erg belangrijk voor Baschardoust. “Soort van een vriend die mij nooit alleen zou laten.” In Nederland hoopt hij zijn dromen te kunnen najagen. “Het is altijd mijn droom geweest om een beroemde gitarist te worden en mijn ouders trots te maken.”

Ramtin Baschardoust in Idols

Ramtin koos voor een gewaagd nummer tijdens zijn auditie bij Idols. Hij ging voor Wish You Were Here van Pink Floyd. Eva Simons had daar wel een mening over. “Ramtin, ik heb een beetje moeite met dat je iets nadoet. Ik hoor dat je super muzikaal bent en dat je er echt van geniet en dat het ook echt je passie is, maar je hebt nog niet je eigen geluid gevonden”, vertelde Eva.

Ronald Molendijk was niet echt onder de indruk.”Pink Floyd, daar vertil je je een beetje aan. Dat is natuurlijk wel gewoon iconische rockmuziek en dat heb je niet zo goed gedaan. Ik vind je wel echt een heel mooi voorbeeld dat je geen navigatie nodig hebt om je dromen te volgen, maar je moet wel je navigatie weer aanzetten om naar het volgende droompje te komen. Het is gewoon nog niet af.”

Jamai Loman had juist lovende woorden over voor Ramtin. “Ik vond het fantastisch. Dat heeft waarschijnlijk ook te maken met het verhaal dat je vertelde. Ik denk dat je een voorbeeld kunt zijn voor heel veel jongeren. Dat je ondanks wat je hebt meegemaakt je toch gewoon hier staat, hier bent terecht gekomen. Er is iets aan jou, zoveel emotie en zoveel bagage zit er in jouw stem en dat raakt mij”, aldus Loman. Alhoewel alle vier de juryleden het erover eens waren dat er wel nog het één en ander moet gebeuren met Ramtin, kreeg hij wel drie keer ja te horen en dus is hij door naar de volgende ronde van Idols.