Sterren op TV
Persis Bekkering Volkskrant Elle

Persis Bekkering leest en schrijft wat af

Persis Bekkering is als recensent nog niet te zien op de buis. Naast haar werk voor de Volkskrant moeten wij ons toch flink verkijken als ze binnenkort niet wordt opgepikt door een programma als De Wereld Draait Door. Dan kan ze eindelijk zelf debuteren.

Persis Bekkering als schrijfster

Voor De Volkskrant schrijft Persis Bekkering namelijk regelmatig over debuterende schrijvers. Als 27-jarige (bouwjaar 1987) is ze een jonkie tussen alle recensenten. Het klassieke beeld van een oude man met pijp en in een stoffige kamer met torens van boeken om hem heen werd in Nederland vertaald door Martin Ros. De nieuwe generatie staat nu dus op, onder aanvoering van Persis Bekkering.

Wekelijks krijgt ze een doos met boeken opgestuurd om door te bladeren. In het blad Schrijven Magazine ging ze in op debuterende schrijvers, die ze verplicht leest. Honderd pagina’s krijgen de auteurs om haar te overtuigen. “Een boek moet iets sensueels hebben, me verleiden. De taal moet passen bij het verhaal en liefst is het geheel natuurlijk origineel. Heeft de schrijver een eigen toon, durft hij zichzelf te laten zien?” Persis Bekkering toont daarbij ook nog eens ballen.

Persis Bekkering

Henk Spaan is een bekend schrijver en waagde zich in 2007 aan zijn eerste roman ‘Onder vrienden’. Een baggerwerkje, oordeelde Persis Bekkering. Normaal schenkt ze alleen aandacht aan echt goede debuutboeken, maar ze maakte nu een uitzondering. “Soms heb je als goede debutant gewoon pech. Vorig najaar kwamen zoveel mooie boeken uit dat ik niet toe ben gekomen aan het debuut van Emma Curvers.” We hopen maar dat dit niet geldt voor Persis Bekkering zelf.

Behalve voor literatuur houdt ze zich ook graag bezig met klassieke muziek. Ze schrijft al sinds april 2012 voor De Volkskrant. Eerst als redacteur en vervolgens als freelancer. Debuteren in de landelijke media deed ze voor de gratis krant De Pers. Inmiddels is ze ook actief voor Elle.

Persis Bekkering Schrijven Magazine