Sterren op TV
Niven Kunz Topchef Academy

Auteur: Senna Reimink

Datum: 24 maart 2017

Laatst Geüpdatet: 23 december 2022

Niven Kunz chef-kok van Niven en jurylid Topchef Academy met 80/20 principe

Niven Kunz is chef-kok van zijn eigen restaurant Niven en is al ruim een decennium in het bezit van een Michelin-ster. De kok met het 80/20 principe is ook jurylid van het RTL-programma Topchef Academy, waarin talentvolle koks strijden om een eigen kookprogramma op televisie. Ook komt hij met een nieuw boek Groen(t)emissie.

De naam Niven Kunz valt al op en nee het is geen artiestennaam of iets dergelijks. Niven komt van David Niven, de Britse acteur die onder meer bekend is van Pink Panther als Le Phantome. Zijn familie komt oorspronkelijk uit Duitsland en zo is de internationale naam verklaard. De weg naar zijn eigen restaurant Niven in Rijswijk was er één met flinke hobbels. Op jonge leeftijd werkte Kunz bij De Bokkedoorns en De Librije, om aan de slag te gaan in het restaurant van zijn ouders ‘t Raethuys. Daar ging het uiteindelijk flink mis. Een hoog oplopende familieruzie resulteerde erin dat Niven uit het bedrijf stapte en vader Arthur vervolgens noodgedwongen het sterrestaurant in Wateringen sloot. Vader en zoon wilden van elkaar geld zien en zo werd het een slepende kwestie.

Inhoudsopgave

Niven Kunz krijgt zijn eigen restaurant Niven

Niven Kunz werd opgevangen door De Librije waar hij tijdelijk aan de slag kon, net zoals hij daar ooit als jonge chef was begonnen. Op achttienjarige leeftijd werd hij gegrepen door het boek van Jonnie Boer en besloot zich in Zwolle te melden. “Ik ben op de trein gestapt en gezegd dat ik stage wilde lopen. We hebben vijf minuten gepraat en Jonnie gaf me daarop een menukaart mee. Ik moest twee weken later bellen en mocht ik een week stage lopen. Ik denk dat ik puur mocht komen door mijn enthousiasme.” Na twee stages mocht hij er uiteindelijk aan de slag. Tegenover 7 Ditches TV kijkt Niven ook terug op zijn tijd bij ‘t Raethuys.

“Als persoon ben ik daar heel erg gegroeid. Familie en zaken moet je gescheiden houden en dat bleek wel. Het was mismanagement, waarbij we op een roze wolk zaten. Daarna hebben we het even heel erg zwaar gehad en ik heb ook geen contact meer met mijn ouders. Daarvoor is er te veel gebeurd en zijn er moedwillig dingen gedaan.” Ondertussen had hij op zijn 24ste wel zijn eerste ster te pakken en keerde tijdelijk terug bij De Librije. Per toeval ontstond vervolgens zijn eigen zaak Niven. Zakenman Mark van der Kallen benaderde hem. Van der Kallen had een pand in Rijswijk gekocht voor zijn holding en daarin was ook een restaurant. De twee werden compagnon en zo kwam Niven ook zijn financiële problemen te boven.

Niven Kunz kookt met 80/20 principe

Een aantal jaar geleden bracht Niven Kunz al een boek uit, genaamd Niven 80/20. “Ik vind dat Nederland weer meer groente moet gaan eten”, zo legde hij de titelkeuze uit aan 7 Ditches TV. “Gezonder eten met minder vlees en minder vis. Na alle schandalen waarbij koeienvlees opeens paard bleek te zijn, varkensvlees ziek de winkel in gingen en zeeën leeggevist werden. Wij doen zelf veel met groente, mede doordat ik uit het Westland kom en wilde de groente centraal zetten. Wij denken vanuit de groente. Dus we beginnen met een bloemkool en kijken daarna pas wat erbij komt.” Behalve het schrijven van een boek wilde Niven Kuns meer doen met 80/20. Er kwam dan ook een Tour. “Mensen moeten erover gaan praten, omarmen en het thuis ook gaan doen. We moeten dan ook mensen laten zien wat we doen.”

Kunz jurylid in Topchef Academy

Om het 80/20 principe nog beter over te brengen zal Niven Kunz ook jurylid zijn bij Topchef Academy. Hierin krijgen jonge koks de kans om zich te ontwikkelen, waarbij de winnaar uiteindelijk zelfs een eigen kookprogramma op televisie krijgt. Ieder jurylid zal de talenten een week lang begeleiden en de week met Niven Kunz bij Topchef Academy zal logischerwijs vooral gericht worden op het 80/20 principe met groente in de hoofdrol. Het is niet de eerste keer dat Kunz talent helpt, want in 2016 investeerde hij in een friettent. Misschien opmerkelijk, maar Enzio van Vloten en Dennis Sterk hebben eerder in Niven gewerkt. Daarop besloten Kunz en zijn vrouw Virginie van Bronckhorst hierin te investeren. “Ik kreeg zeven jaar geleden de kans om Restaurant Niven op te richten en deze kans wil ik ook aan anderen geven”, aldus Kunz tegenover Omroep West. De friettent Fries District gaat aan de slag met biologisch geteelde aardappels.

Niven Kunz is ook te volgen op Twitter en Facebook.

De koning was bij ons! #ChefsTable

Geplaatst door NIVEN op woensdag 17 juni 2015

En lopen maar @jpvtilburg21 ???? Al weer twee jaar bij ons. #topper #fijnekerel ????
#restaurant #niven #rijswijk

Geplaatst door NIVEN op zondag 19 februari 2017