Sterren op TV
Nico Heel Holland Bakt

Auteur: Senna Reimink

Datum: 28 augustus 2017

Laatst Geüpdatet: 24 december 2022

Nico de banketbakker in Heel Holland Bakt

Nico is in Heel Holland Bakt 2017 misschien wel de meest opvallende deelnemer. De 62-jarige Volendammer zit zonder werk, maar niet zonder hobby’s. Eén daarvan is bakken en daarmee wil hij de beste thuisbakker van Nederland worden.

Als je door Volendam wandelt kan het zomaar gebeuren dat je Nico langs ziet crossen op zijn ligfiets. Als hij niet te vinden is in de witte tent van Heel Holland Bakt uiteraard. De 62-jarige is getrouwd met Anja en samen hebben ze drie inmiddels volwassen kinderen: Pim, Lieke en Bram. “Ze wonen nu allemaal elders en dan heb je wat minder aanloop. Ze komen nog wel, maar ze hebben allemaal een druk leven. En ook een druk sociaal leven, maar het contact is warm en goed.”

Nico zoekt tijdens Heel Holland Bakt naar werk

Terwijl Nico mee doet aan Heel Holland Bakt is hij ondertussen ook nog werkzoekende. “Ik heb veertien jaar bij een grafisch bedrijf gewerkt, ik hoop nu dat er wat uitdagends op mijn pad komt. Om aan een baan te komen vind ik alleen lastig. Vooral door mijn leeftijd. Aan de ene kant kan ik het ook wel begrijpen, want ik heb zelf ook wel eens mensen aan moeten nemen. Dan laat je de keuze wel eens vallen op iemand die twintig jaar jonger is.”

Ook voor zijn deelname aan Heel Holland Bakt zat Nico allerminst de hele dag voor het raam naar de planten te kijken. “Ik kan mijn tijd aardig goed vullen. Ik ondersteun de Kerk met ICT, voor de tennisclub doe ik veel vrijwilligerswerk. En als hobby geef ik cursussen banketbakken. Dat is ook verschrikkelijk leuk. Dus overdag vermaak ik me aardig.” De banketbakken cursussen en workshops brengen hem naar zijn roots en uiteraard ook dichterbij Heel Holland Bakt.

Banketbakcursussen van Nico uit HHB

“Mijn vader was banketbakker en dat vond ik heel leuk. Op mijn zestiende moest ik zeggen of ik door ging met het bedrijf van mijn vader. Toen heb ik ervoor gekozen dat niet te doen, maar de liefde voor bakken is nooit verdwenen.” Spijt daarover lijkt Nico niet te hebben, al wil hij maar wat graag het klassieke bakken overbrengen naar de kijkers van Heel Holland Bakt. “Ik ben niet de bakker dat alles pompeus en grof. Ik houd van strak en klassiek. Een beetje de lijn van veertig à vijftig jaar geleden, een wijze die helaas een beetje verloren lijkt te gaan.”

Zijn doel in de witte tent is duidelijk. “Ik heb het laatste weekend al vrijgehouden”, grapt Nico. “Mijn valkuil in Heel Holland Bakt kan zijn dat ik iets teveel wil. Ik kan heel goed plannen en de tijd voor het bakken inschatten. Maar op het moment dat er één dingetje fout gaat zou ik in tijdnood komen. En daar moet ik voor oppassen, dat ik dan niet te veel wil.”

Nico van Heel Holland Bakt volg je ook op Facebook.

Alle deelnemers Heel Holland Bakt 2017 Vanessa | Rik | Nico | Maarten | Marjolein | Ine | Hans | Gwenn | Heidi | Corrie