Natascha van Weezel is een bezige bij. De schrijfster en filmmaakster heeft al een pittig leven achter de rug. Ze leed aan anorexia en duikt als jonge Joodse in de naweeën die nog altijd spelen van de Tweede Wereldoorlog.
Al op twintigjarige leeftijd debuteerde Natascha van Weezel met haar eerste boek, letterlijk uit het leven gegrepen. Als tiener had geboren Amsterdamse namelijk een eetstoornis. Over anorexia schreef ze dan ook zeer levendig in ‘Magere Jaren’. Toen ze de ziekte volledig had overwonnen richtte Van Weezel, geboren op 2 augustus 1986, zich ook steeds meer op film en televisie. In 2012 studeerde ze dan ook af als scenarioschrijfster aan de Nederlandse Film en Televisieacademie. Ze kreeg haar papiertje dankzij haar korte fictiefilm Lost & Found.
Elke dag 4 mei
Het was de aanzet voor de televisiedocumentaire Elke dag 4 mei, waarmee Natascha van Weezel in 2014 landelijke bekendheid kreeg. Ze kwam daarmee ook openlijk uit voor het feit dat ze Joods is. Al is de Tweede Wereldoorlog dan wel ruim een halve eeuw geleden, in het afgelopen jaar is met aanslagen in onder meer Parijs en Kopenhagen toch weer gebleken dat het antisemitisme nog altijd niet volledig is verdreven.
Natascha van Weezel is niet bang
Aan tafel bij De Wereld Draait Door sprak ze hierover. “Ik voel me niet onveilig op straat, terwijl toch wel bekend is dat ik Joods ben. De geluiden hoor ik wel om me heen dat mensen bang zijn en misschien de stap naar willen maken om zich in Israël te vestigen. Ik wil me niet aanpassen door mogelijk gevaar, daar heb ik gewoon geen zin in. Ik herken het van de vakanties van vroeger in Israël. Daar liep je rond met het idee dat de bus waar je in zat zomaar kon ontploffen. Je wist dat het kon gebeuren en toch ging je door.”
De Derde Generatie, kleinkinderen van de Holocaust
Natascha van Weezel kiest er juist voor om zich te laten horen. Naast artikelen in diverse landelijke kranten schreef ze in 2015 ook het boek ‘De Derde Generatie’. Hier komen kleinkinderen van de Holocaust aan het woord. Want de oorlogsjaren leven nog altijd door bij de kinderen en kleinkinderen van toen. Al in je jeugd hoor je oma’s telkens over de Tweede Wereldoorlog en op je vakanties word je meegenomen naar Holocaust-monumenten in plaats van Spaanse stranden.
Joehoe koop even de vrouw vandaag! Lees dit artikel uit Vrouw: NATASCHA VAN WEEZEL (28) pic.twitter.com/5AznSZ9RK2
— Natascha van Weezel (@Natascharosa) 2 mei 2015