Sterren op TV
Myrthe Hilkens tafeldame DWDD

Auteur: Senna Reimink

Datum: 7 september 2015

Laatst Geüpdatet: 17 augustus 2023

Myrthe Hilkens doet haar woordje liever als journaliste

Myrthe Hilkins heeft in de afgelopen tijd een aardige naam opgebouwd. Ze verkreeg nationale bekendheid als politicus voor de Partij van de Arbeid, inmiddels duikt ze te pas en te onpas op. Onder meer tijdens de Wereld Draait door als tafeldame. Ook schuift ze regelmatig aan bij RTL Late Night.

Inhoudsopgave

Myrthe Hilkens pardoes in de politiek

Myrthe Hilkens, bouwjaar 1979, werd geboren in Geleen. Lange tijd leek er helemaal geen politieke loopbaan in het vooruitzicht. Na een journalistieke studie ging ze namelijk aan de slag bij onder meer BN/De Stem, Dagblad De Pers en werd columniste in Opzij. Bekendheid kreeg ze door haar boek McSex, waarin ze de invloed van porno in de samenleving en voor het beeld van de huidige jeugd uiteen zette. In 2010 dook Myrthe Hilkens opeens op in de politieke arena. Ze stond op plaats 32 van de Tweede Kamerverkiezingen voor de PvdA. Een ticket naar Den Haag zat er niet in, met slechts zevenhonderd stemmen bleef ze ver verwijderd van een blauw stoeltje.

Harde standpunten bij PvdA

Een jaar later had Myrthe Hilkens echter geluk. Nebahat Albayrak ging met zwangerschapsverlof en zo mocht de Limburgse opeens vier maanden de Tweede Kamer in. Dit gebeurde in januari 2012 opnieuw met Sharon Dijksma, waarop Myrthe Hilkens een derde presentje kreeg. Job Cohen besloot te vertrekken en zo mocht ze definitief blijven zitten. In september van dat jaar werd ze ook nog eens verkozen doordat ze als zestiende op de lijst stond en ditmaal ruim tweeduizend voorkeursstemmen kreeg. Net zoals in haar tijd als journaliste maakte ze zich sterk voor sociale thema’s, waarbij de minder bedeelden meer aandacht verdienden en opkwam voor vrouwen. Haar grootste succes was de invoering van een Verklaring Omtrent het Gedrag voor medewerkers in de jeugdzorg, dit om seksueel misbruik te voorkomen. Daarnaast zette ze zich in tegen mensenhandel, verslaving, discriminatie en huiselijk geweld. Daarbij zocht ze regelmatig de grens op, wat voor weerstand zorgde. Zo wilde ze een verbod op hoerenlopen.

Myrthe Hilkens stapt op

Sneller dan verwacht besloot ze in augustus 2013 om alweer te stoppen bij de PvdA. Ze gaf haar zetel af en maakte bekend de Tweede Kamer te verlaten. Dit was de verklaring van Myrthe Hilkens: “De manier waarop ik invulling wil geven aan mijn idealen strookt helaas niet met de wijze waarop ik politiek kan bedrijven. Daarom kies ik ervoor om me buiten de Tweede Kamer in te blijven zetten voor maatschappelijk relevante kwesties. Ik weet nog niet wat ik ga doen.” Vlak daarvoor was ze overigens getrouwd. Myrthe Hilkens ging uiteindelijk weer aan de slag als journaliste, waar ze haar thema’s beter aan het licht kon brengen. Dat doet ze tegenwoordig dus ook op televisie, want ze mag meepraten als tafeldame bij De Wereld Draait Door.

Israël en Rusland

Heeft Myrthe Hilkens nog opvallende activiteiten op haar naam staan? Jazeker! Ze woonde in 2003 een half jaar in een kibboets in Israël. Dit zijn collectieve landbouwnederzettingen, met een sterk socialistisch karakter. Alles werd namelijk gedeeld binnen de nederzetting, inmiddels zijn het volledige dorpen. Momenteel werkt Myrthe Hilkens aan een boek over Aleksandr Dolmatov. De asielzoeker en Russische activist overleed in januari 2013 in een detentiecentrum in Rotterdam. Een klein jaar eerder werd hij tijdens een demonstratie in Moskou gearresteerd en vluchtte naar ons land. Zijn zaak werd afgewezen, waarop hij zelfmoord pleegde. Een onderzoek wees uit dat er fouten waren gemaakt in de zaak, waardoor het een politieke rel werd. Myrthe Hilkens zat op dat moment nog in de Tweede Kamer.

Myrthe Hilkens bij RTL Late Night en DWDD

Na haar loopbaan in de politiek, ging Myrthe Hilkens toch weer aan de slag als journalist en mede daardoor zien we haar inmiddels regelmatig voorbij komen op de televisie. Waar ze de afgelopen jaren als tafeldame plaatsnam naast Matthijs van Nieuwkerk, was ze in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen veelvuldig aanwezig bij RTL Late Night. In sommige gevallen schoof ze daar samen aan met niemand minder dan Michiel Vos.

Myrthe Hilkens is te volgen via Facebook en Twitter.

Myrthe Hilkens Myrthe Hilkens PVDA