Sterren op TV
Maureen Koster

Auteur: Senna Reimink

Datum: 8 juni 2015

Laatst Geüpdatet: 8 juni 2015

Maureen Koster rent voor Nederland naar goud

Feest voor Maureen Koster. In het voorjaar van 2015 liep de atlete uit Boskoop achter elkaar persoonlijk records op de 1500 meter en de vijf kilometer. Het verzekerde haar direct van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. In de zomer van 2016 mag Koster laten zien of ze kan strijden voor gouden.

Wij doen het haar in ieder geval niet na. Anderhalve kilometer afraffelen in net iets meer dan vier minuten, 4.02,64 om precies te zijn. Een tijd om u tegen te zeggen, dat doen wij dan ook tegen de 22-jarige Maureen Koster. Het kan nog doller, want vijf kilometer loopt de Zuid-Hollandse ook met veel plezier. Een maand voor haar toptijd in Rome liep ze in het Amerikaanse Stanford 15.07,73. Zevenhonderdste onder de gestelde limiet.

Wie is Maureen Koster?

Tot zover de cijfertjes, want wie is Maureen Koster eigenlijk? Als spruit werd ze op 3 juli 1992 geboren in Gouda. Lopen zat haar al snel in het bloed en ze ging zich toeleggen op de middenlange afstanden. Koster maakt deel uit van de groep Nederlandse atleten die de laatste jaren letterlijk uit de klei omhoog zijn gespoten. Bij de junioren was ze aanwezig op de grote toernooien en dacht in Finland haar eerste grote plak te gaan behalen. Een valpartij gooide roet in het eten.

Maureen Koster

Bij de grote dames was het in 2015 opeens wel helemaal raak. Dafne Schippers mag dan wel alle aandacht op zich vestigen met haar waanzinnige sprint, in haar kielzog pakte Maureen Koster ook gewoon een bronzen medaille mee op de 3.000 meter tijdens het Europees kampioenschap indoor in Praag. Na afloop hield ze het niet meer droog. ““Ik heb eindelijk bewezen dat ik het kan, mijn familie zei het al jaren.”

Maureen Koster is niet alleen maar met lopen bezig. Ze is namelijk ook ambassadrice geworden van CARE, een organisatie die zich inzet voor menselijke waardigheid en minder armoede. Koster gaat zich inzetten om de problematiek van meisjes en vrouwen in ontwikkelingslanden onder de aandacht te brengen. En of Maureen nog een vriend of vriendin heeft? Ze reist voornamelijk met trainingsmaatje Jip Vastenburg de wereld rond en werd na haar bronzen plak ‘alleen’ opgehaald door haar ouders en zus. We wachten dus in spanning af.

Maureen Koster atlete