Sterren op TV
Matthijs Büchli Olympische Spelen

Matthijs Büchli debuteert op Olympische Spelen

Matthijs Büchli is in de zomer van 2016 één van de sporters die er in Rio de Janeiro alles aan gaat doen om een goede prestatie neer te zetten. De in 1992 geboren baalwielrenner maakt op 23-jarige leeftijd zijn debuut op de Olympische Spelen. Matthijs maakt overigens op meerdere onderdelen kans op een medaille, gezien hij zowel meedoet aan keirin als aan de teamsprint.

Wie is Matthijs Büchli?

Matthijs Büchli werd op 13 december 1992 geboren in Haarlem en woont tegenwoordig in Arnhem. Al van jongs af aan merkt zijn familie dat Matthijs over een bijzonder talent beschikt. Büchli, die ook verdienstelijk kon voetballen, tennissen en op atletiek zat, begon op een merkwaardige manier aan wielrennen. De voormalig student aan de Saxion Hoogeschool kreeg van zijn vader Jaap een fiets cadeau. Al gauw liet de jonge Büchli daarmee zien over bijzonder talent te beschikken.

“Tijdens de zomervakantie was het even gedaan met de verenigingssporten, maar Matthijs had geen zin om zes weken op de bank te zitten. Ons geluk was dat de Haarlems Muggenronde werd georganiseerd. Dit is een soort mini-Tour de France voor kinderen t/m 16 jaar. Mijn man had op de Koninginnedag al een fietsje van € 75,- voor hem aangeschaft. En wat denk je: de eerste keer dat hij meedeed won hij direct in zijn leeftijdsklasse”, zo legde Judith, de moeder van Matthijs Büchli al eens uit aan Tym.

Toen al kwam men erachter dat Matthijs Büchli meer in petto had en al gauw volgde dan ook een inschrijving bij een wielervereniging. Nadat Matthijs op vijftienjarige leeftijd Nederlands kampioen was geworden bij omnium voor de jeugd, nam de carrière van Matthijs serieuze vormen aan. Zo serieus zelfs dat het uiteindelijk in 2009 leidde tot een verhuizing naar Papendal. In 2012 was er vervolgens groot feest voor de familie Büchli. Matthijs had het geflikt in Mexico tijdens de wereldbeker. Op het onderdeel keirin zegevierde hij.

Matthijs Büchli op de Olympische Spelen

Matthijs Büchli bleef ook daarna indruk maken. Zo werd hij in 2012 Nederlands kampioen sprint, pakte hij daarna twee jaar op rij brons tijdens het wereldkampioenschap keirin en werd hij in 2014 Nederlands kampioen sprint en keirin. Dat laatste kunstje herhaalde hij in 2015. Ook wist hij een plekje af te dwingen in de Olympische selectie voor teamsprint en gaat hij op het onderdeel keirin laten zien waartoe hij in staat is.

In aanloop naar de selectiedragen om een plek af te dwingen in de selectie voor teamsprint leek het overigens volledig mis te gaan met Matthijs Büchli. In april kreeg hij namelijk te horen dat hij een scheurtje in een spier had opgelopen. Daardoor moest hij zijn linkerknie op een andere manier gaan trainen. Uiteindelijk was hij echter op tijd fit voor de selectiedagen en zien we hem in Rio de Janeiro dus gewoon terug op de baan. Afwachten of hij net zoveel indruk kan maken als tijdens de wereldbeker in Hongkong in januari 2016. Toen ging Büchli er met goud vandoor.

Matthijs Büchli is ook te volgen via Twitter, Facebook en Instagram.