Sterren op TV
Marit Bouwmeester

Auteur: Senna Reimink

Datum: 3 juni 2015

Laatst Geüpdatet: 10 juni 2023

Marit Bouwmeester gaat voor goud zeilen in Rio

Marit Bouwmeester kwam met recht gillend onze huiskamers binnen. Tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Bonden won de zeilster de zilveren plak en dat hebben we geweten. In Rio de Janeiro is ze in 2016 weer van de partij, sterker nog de inmiddels 26-jarige blondine plaatste zich als allereerste Nederlandse sporter.

Radial-klasse sterk punt Marit Bouwmeester

Een prestatie van formaat dus voor de in Wartena, een dorpje in de gemeente Leeuwarden, dame. Marit Bouwmeester groeide dus op met veel water om haar heen en al snel stapte ze in het bootje. Ze begon in een Optimist en via de Splash kwam ze uit bij haar ding. De Laser Radial-klasse werd de waar ze zich echt in kon onderscheiden. In 2011 werd Bouwmeester voor het eerst wereldkampioen. Zodoende was de zeilster in Londen één van de Nederlandse favorieten.

Het werd een zilveren plak, waar ze toch wat sipjes over was. Aan de finalerace begon ze namelijk met evenveel punten als Lija Xu. De Chinese gaat er uiteindelijk met het goud vandoor. Wat volgde was die avond een gillend interview bij Mart Smeets. Ze stond namelijk zelf langs de kant van het water en kon DeMart amper verstaan. Direct na de race was ze iets rustiger. Marit Bouwmeester was het wel even zat en nam een korte pauze.

Marit Bouwmeester naar  Olympische Spelen

Inmiddels is het tijd om revanche te nemen. In 2013 verkende ze voor het eerst de omgeving in Rio de Janeiro en werd in september van 2014 voor de tweede keer wereldkampioen. Opnieuw is ze dus de topfavoriete. Aan toeval laat ze het in ieder geval niet aankomen in Rio de Janeiro. Marit Bouwmeester is ontelbare keren naar Brazilië afgereisd om alvast te trainen op het wedstrijdparcours. “De Guarana Bay staat bekend om de vele stromingsverschillen en dus is het erg belangrijk om daar veel te varen. Ik train hard en word elke dag beter. De omstandigheden zullen lastig zijn, maar ik doe er alles aan om straks de grootst mogelijke kans op goud te hebben”, zo laat Marit weten aan het NOC*NSF.

En wat doet Marit Bouwmeester de rest van de dag? In ieder geval flink sociaal bezig zijn, want ze is druk bezig op zowel Facebook, Twitter als Instagram. Wat daarbij opvalt is dat de Friezin wel héél fanatiek met haar sport bezig is. Vriendjes en vriendinnetjes komen weinig voor, de sportschool des te meer. Die twee dingen weet ze overigens ook prima te combineren. De uitzondering werd eerst gemaakt voor haar vriend Ben Ainslie. De elf jaar oudere Brit won in 2012 al zijn vierde (!) gouden medaille en is dan ook al onderscheiden als in de Orde van het Britse Rijk. Inmiddels is ze gelukkig met haar nieuwe vriend.