Sterren op TV
Manuela Heel Holland Bakt

Auteur: Senna Reimink

Datum: 2 september 2016

Laatst Geüpdatet: 8 oktober 2022

Manuela van der Heijden vitaal in Heel Holland Bakt

Manuela van der Heijden is één van de oudste deelnemers aan Heel Holland Bakt 2016. Dat zegt echter niets over haar fitheid, want dat is juist haar specialiteit. En vitaliteit kan wel eens goed uitkomen in de strijd om de beste thuisbakker van Nederland te worden.

Gezonde leefstijl en bakken gaat samen

Manuela weet wel wat bewegen is, dus als er gerend moet worden in de tent van Heel Holland Bakt zal dat voor Manuela geen probleem worden. Ze is namelijk vitaliteitscoach en gewichtsconsulente. “Ik probeer mensen naar een gezonde leefstijl te brengen. Een onderdeel van mijn werk is om dames te trainen. We sporten samen en zo houden we elkaar een beetje fit. Ik maak ook recepten met gezonden dingen, maar in de tent kan dat niet”, beseft Manuela zelf ook haar opvallende wending naar ‘ongezonde’ baksels. “Bij Heel Holland Bakt moet het vooral heel lekker zijn.”

Manuela gaat voor rustiek bij HHB

Met Jack is Manuela al 33 jaar getrouwd en het paar heeft twee zonen. Daarvan woont er nog maar één thuis, maar ze hebben wel drie honden en kippen. Daar is ook ruimte voor in het Brabantse land, ze wonen namelijk in Roosendaal. “Ik bak veel samen met mijn zus”, vertelt Manuela in het introductiefilmpje van Heel Holland Bakt. “Ook doen we veel via de whatsapp. Dan maken we filmpjes van wat we aan het maken zijn of gebakken hebben. De foto’s vliegen ook heen en weer.” Manuela kent van zichzelf wel een valkuil voor Heel Holland Bakt. “Ik werk niet zo netjes, dus ik ga meer voor het rustieke uiterlijke. Het precieze werk is niet echt aan mij besteed. Maar ik doe mijn best en ik vind vooral dat de smaak goed is. Dat is het belangrijkste.”

Manuela wil zich testen bij Heel Holland Bakt

Bakken komt niet zomaar binnen. “Mijn vader, opa en overgroot vader waren allemaal bakker. Het zit dus echt in de genen. Mijn vader keek ook naar alle uitzendingen. Helaas is hij overleden, maar ik weet zeker dat hij mijn deelname fantastisch zou hebben gevonden”, legt Manuela uit in de Roosendaalse Bode. “Als kind stond ik al in de bakkerij, dus dat is met de paplepel ingegoten.” En die genen wil ze nu laten zien. “Ik wil testen hoe goed ik eigenlijk ben. In vorige afleveringen zie ik dingen, waarvan ik dan denk dat ik het beter kan. Maar ik denk wel dat Janny en Robèrt best wel streng zijn als jury. Dus dat wordt toch wel spannend. Nu ik de tent in ga wil ik toch wel minimaal een finaleplaats.”

In de lokale krant gaat ze ook in op het selectieproces. Want je komt niet zomaar binnen bij Heel Holland Bakt. In de eerste ronde maakte ik een frambozentaart met merengue en een desembrood. In de tweede ronde moest er op locatie onder het toeziend oog van Robèrt van Beckhoven in twee uur tijd een taart geproduceerd worden. Manuela scoorde met haar aardbeienslagroomtaart. Haar deelname heeft ze vooral te danken aan de surprise in de taart, in de kern zat namelijk opgerold amandelbiscuit met aardbeienjam. We zijn benieuwd wat voor verrassingen Manuela nog meer uit de keuken weet te toveren in Heel Holland Bakt 2016.