Sterren op TV

Ma’MaQueen (Dennis Bijleveld) in Drag Race Holland

Ma’MaQueen is te zien in Drag Race Holland. De echte naam van Ma’MaQueen is Dennis Bijleveld, een Rotterdamse mode-ontwerper die tevens ambassadeur is van de Rotterdam Pride. Eerder was Ma’MaQueen al te zien in een documentaire over haar, van de VPRO.

Ma’MaQueen in Drag Race Holland

In een groot interview met het Algemeen Dagblad vertelde de 30-jarige Dennis Bijleveld, afgestudeerd op critical studies, al eens over zijn leven als dragqueen Ma’MaQueen: “Op mijn 7de kreeg ik van mijn moeder een Barbie-ontwerpkit. Ook naaide ze voor mij de jurk van Belle en Het Beest, die ik na een bezoek aan Disneyland Parijs zo graag wilde hebben. Mijn ouders hebben mij altijd onvoorwaardelijk gesteund en geprobeerd om mij als kind te begrijpen.”

Vandaag de dag werkt Dennis Bijleveld als modeontwerper, model, stylist en make-upartiest. Maar natuurlijk spendeert hij ook de nodige uren op het podium als Ma’MaQueen, dansend op feesten en in nachtclubs.

Echte naam dragqueen Ma’MaQueen is Dennis Bijleveld

Ook neemt Ma’MaQueen in een zogenoemd ‘drag-huis’ drie ‘drag-kinderen’ mee onder haar vleugels. “De nieuwelingen in deze wereld help ik met de styling; de make-up, de haardracht, maar ook bij de aanschaf van een bh. Tevens sta ik ze bij, als een soort mental coach. Dan nemen we meteen diverse vraagstukken door, zoals: hoe gedraag je jezelf als dragqueen en hoe ga je om met mannelijke aandacht? Het is niet niets voor een man om voor het eerst als vrouw op hoge hakken en met lippenstift op de deur uit te gaan.”

Zoals gezegd is Ma’MaQueen ook ambassadeur van de Rotterdam Pride; in die rol wordt er gepleit voor een genderneutrale samenleving. “Mijn zusje wordt na haar studie timmerman. Hoe mooi is dat? Ook de toiletten in alle openbare gelegenheden mogen wat mij betreft gendervrij. Op een drukbezet mannentoilet word ik nog wel eens raar aangekeken als ik voor de spiegel mijn lippen stift.”

Ma’MaQueen pleit voor genderneutraliteit

“Vandaag de dag maakt het mij niet uit of mensen mij aanspreken met ‘hij’ of ‘zij’, maar ik weet dat als ik een jurk met panterprint aantrek, dat ik op straat kan worden uitgescholden. Op zo’n moment voel ik me wel even rot, maar tegelijkertijd toch trots, omdat ik het aandurf om te zijn wie ik wil zijn.”