Sterren op TV

Madame Madness (Rowan Gerritsen) in Drag Race Holland

Madame Madness schittert in Drag Race Holland. De echte naam van Madame Madness is Rowan Gerritsen, maar hij gaat al jarenlang ook door het leven als dragqueen. Ze is de enige bearded queen, een dragqueen met een baard, in de show.

Madame Madness in Drag Race Holland

Al van jongs af aan was de 24-jarige Rowan Gerritsen, geboren in Maarssen maar tegenwoordig woonachtig in Amsterdam. geïnteresseerd in de dragscene, zo vertelde hij al eens aan de website Andc. “Toen ik achttien jaar werd gaf ik een groot feest met als thema ‘jongens als meisjes en meisjes als jongens’. Ik wilde eens zien wat iedereen ervan zou vinden als ik als vrouw kwam opdagen.”

“Toen ik de deur voor de eerste gasten opendeed, herkenden mensen me niet. Pas toen ik begon te praten viel het kwartje. Mensen waren in shock en ikzelf eigenlijk ook. Ik ontdekte dat mensen mij op deze manier van een heel andere kant konden zien.”

Echte naam Madame Madness is Rowan Gerritsen

Madame Madness is een zogenoemde ‘bearded queen’. Dat is bewust, want op die manier wil Rowan Gerritsen duidelijk maken dat hij zich niet onder een gender laat scharen. “Normaal gesproken mogen mannen geen make-up dragen of té vrouwelijk zijn. Door in mijn personage heel duidelijk mannelijke, maar ook vrouwelijke kenmerken te hebben, laat ik zien dat ik het daar niet mee eens ben.”

Bearded queen

Opvallend is dat Madame Madness de enige bearded queen in RuPaul’s Drag Race is. Sterker nog: over de hele wereld deed er nog nooit een dragqueen met gezichtsbeharing mee aan de show. “Terwijl ze zéker bestaan. Drag bestaat uit zoveel versies, en ik hoop dat ik als eerste bearded queen een voet tussen de deur zet”, blikt Rowan vooruit op Radio NPO 3.

Hij hoopt dat er veel mensen naar de show kijken. “Als je nog nooit drag race hebt gezien, maar wel de kans wil grijpen om je beter te kunnen inleven in de LHBTQ+ gemeenschap, dan is het juist goed om nu de Nederlandse versie te kijken. Je zult beter begrijpen waar wij drag queens vandaan komen en waar we voor staan.”

“In het programma zal je hoogtepunten maar ook de dieptepunten zien. Hoe moeilijk het soms is voor drag queens om zichzelf te accepteren. Je zult zien dat we zeker houden van een grapje, maar dat wij onszelf ook serieus nemen. Dus, stel jezelf open voor ons”, aldus Madame Madness alias Rowan Gerritsen tot slot.