Sterren op TV

Lili is de vrouw van Slimste Mens-presentator Philip Freriks

Philip Freriks werd in 1944 geboren in Utrecht. Hij is een Nederlandse journalist, columnist en televisiepresentator. Hij is bekend als nieuwslezer bij het NOS Journaal, dit was hij van 1996 tot 2009. Ook presenteerde hij De Slimste Mens en was hij presentator van Groot Dictee der Nederlandse Taal. Tijdens zijn middelbareschooltijd werkte Philip al bij het Nieuw Utrechts Dagblad, de Utrechtse versie van Het Parool. Nadat hij in 1965 zijn diploma had gehaald voor de hbs, ging hij naar Parijs om daar politieke wetenschappen te studeren. Als bijbaan was hij slaapwagenconducteur. Vanaf 1971 was hij werkzaam als correspondent voor het buitenland voor Het Parool en een aantal omroepen zoals TROS, VPRO en VARA. Ook werkte hij tot 1977 als buitenlandcorrespondent voor Le Monde. Vanaf 1977 was Philip Freriks weer werkzaam in Parijs, waar hij ook correspondent was voor NOS. In 1985 maakte hij de overstap naar de Volkskrant. Hij stopte in 1993 uiteindelijk met zijn werk als buitenlandcorrespondent.

Inhoudsopgave

Presentator

Tussen 1989 en 1990 presenteerde Freriks wekelijks de mediarubriek Lopend Vuur, samen met Leoni Jansen. Vanaf 1991 werkte hij samen met Henk Pröpper drie seizoenen lang aan een boekenprogramma genaamd Passages en ook aan het geschiedenisprogramma De tijd staat even stil voor NCRV. Hij presenteerde hiernaast een paar keer De avond van de korte film en De avond van het boek. In 1990 startte de NOS met een jaarlijks Nationaal Dictee Nederlandse Taal. De NOS startte dit dictee op initiatief van Philip Freriks, die op zijn beurt weer inspiratie had opgedaan in Frankrijk. Het dictee wordt afgenomen in de Eerste Kamer in Den Haag. In 1996 begon Philip Freriks met het presenteren van het achtuurjournaal bij de NOS. Dit heeft Freriks gedaan tot 2009. Hij zou eigenlijk al in 2006 stoppen, maar omdat zijn voorziene opvolger onverwacht werd ontslagen nog voordat hij zijn eerste uitzending kon presenteren, is hij gebleven. Uiteindelijk werd hij in 2010 bij de NOS opgevolgd door Rob Trip.

Naast presentator ook columnist

Naast presentator is Freriks ook columnist. Zo was hij op NPO Radio 1 gedurende een periode werkzaam als columnist voor het radioprogramma OVT, een programma dat op zondag werd uitgezonden. In december van2018 kwam aan zijn werk als columnist een einde toen hem verteld werd dat dit zijn laatste column was. Door een misverstand dacht de redactie dat Freriks zelf ontslag had genomen, maar dit was niet het geval. De redactie vroeg Freriks uiteindelijk om te blijven, maar omdat hij ontevreden was over de gang van zaken bij het programma is hij uiteindelijk alsnog zelf opgestapt. Naast columnist en presentator is Freriks ook bekend van zijn theatertours, waarvan hij er al een aantal heeft gemaakt door Nederland. Zo schreef hij muziek en trad hij zelf ook op. Ook was hij meerdere keren verteller bij kameropera’s.

Getrouwd met Lili

In zijn privéleven heeft Freriks een Franse vrouw genaamd Lili en een zoon Emmanuel. Zijn vrouw werkte voor filmfestivals en begon op latere leeftijd te schilderen. Ze exposeerde al een paar keer in Amsterdam. Freriks en zijn vrouw wonen zowel in Parijs als in Amsterdam. ,,De reden dat mijn vrouw weinig in de publiciteit komt, terwijl we toch al vijftig jaar getrouwd zijn, is dat ze er niet zo veel zin in heeft in het volle licht te treden. Dat ligt niet in haar aard en ik vind het ook wel best zo”, vertelt hij aan Libelle.