Sterren op TV
Brigitte Laurens Ik Vertrek Noord-Frankrijk

Laurens en Brigitte in Ik Vertrek naar Noord-Frankrijk

Laurens Benschop en Brigitte Burger vertrekken naar Noord-Frankrijk in Ik Vertrek. Ze vinden hun achtertuin in Haarlem toch iets te klein en vertrekken naar het gehucht Esquéhéries, waar ze hun oog hebben laten vallen op een boerderij. Nog voordat de deal rond is, vertrekken ze naar Noord-Frankrijk. Daar aangekomen blijkt de buurman er al met het stulpje vandoor te zijn gegaan en moeten Laurens en Brigitte, die thuis alles al hebben opgegeven, op zoek naar een andere plek om hun droompand te vinden.

Inhoudsopgave

Wie zijn Laurens en Brigitte uit Ik Vertrek?

Laurens en Brigitte hebben het vizier volledig gericht op een boerderijtje in Esquéhéries. Ze zijn nog woonachtig in Haarlem, waar Brigitte al meer dan zeventien jaar werkt als yoga- en pilates-instructrice. In het verleden heeft ze onder meer balletles gegeven aan kinderen. Uiteindelijk is haar hobby uitgegroeid tot hetgeen waar ze haar geld mee verdient. Inmiddels vindt Brigitte haar werk echter een stuk minder leuk, omdat ze vast is komen te zitten in een bepaald ritme. Laurens is de partner van Brigitte, ze zijn sinds vijf jaar een stelletje. Hij is in het dagelijks leven werkzaam als timmerman en verbouwt naar eigen zeggen ‘alles wat los en vastzit aan een huis’. Ook Laurens doet dat al zo’n zeventien jaar. Al die werkzaamheden laten ze achter zich om te emigreren naar Noord-Frankrijk, waar ze een heel nieuw avontuur staat te wachten. Dat vertrekt ziet Laurens als een terugkeer naar de basis van de natuur en de mens.

Laurens en Brigitte naar Esquéhéries

Laurens en Brigitte gaan in Ik Vertrek naar Esquéhéries, waar ze hun oog hebben laten vallen op een boerderij met een vraagprijs van 160.000 euro. Het is de bedoeling dat er vier gastenkamers, een minicamping en een wellness-centrum gebouwd gaat worden. Er moeten hè-hè-weekenden georganiseerd gaan worden, waarbij men zich kan onthaasten op het Franse platteland. Op het moment dat ze vertrekken, is de koop echter nog niet afgerond. Eerst moet het eigen huis nog verkocht worden, al ziet Laurens er vanwege de koopcontracten geen problemen in en heeft hij het idee dat hij en zijn vrouw helemaal veilig zitten. Karlijn en Han, de kinderen van Brigitte, vindt het toch wel wat vreemd dat hun ouderlijk huis in Haarlem wordt verkocht, maar gunnen hun moeder uiteraard een nieuw avontuur. Daar is moeder heel blij mee, want ze wil niets liever dan vertrekken naar een boerderij.

Bij vertrek gaat het al direct mis voor Laurens en Brigitte. De auto van Laurens weigert te starten tijdens de verhuizing naar Noord-Frankrijk. Eenmaal de accu opgeladen kunnen ze toch vertrekken. In Esquéhéries aangekomen laden ze direct alle spullen uit. De eigenaresse van het huis had tenslotte al gezegd dat ze alvast konden intrekken en ze het geld vanzelf wel zag verschijnen. Met de verbouwing wachten Laurens en Brigitte liever nog even voordat de deal echt volledig gesloten is. Het liefst willen ze het land achter de boerderij er ook nog bijkopen om een soort camping te kunnen bouwen. Daar hangt echter een prijskaartje van 40.000 euro aan, terwijl het stel niet meer dan 20.000 euro wil betalen. Dat ze nog niet zo goed Frans kunnen, helpt ze bij de emigratie niet echt mee.

Koop Laurens en Brigitte gaat niet door

Als ze vervolgens te horen krijgen dat het weiland met het meertje achter hun boerderij is verkocht aan en ander, blazen ze het hele avontuur in Esquéhéries af. “Er zijn volop activiteiten. Elk weekend lopen er mensen. En het is alsof het in je eigen achtertuin is”, vertelde Laurens. Brigitte vulde aan: “We willen geen andere mensen direct achter ons stuk grond, dus we hebben besloten de boerderij niet te doen.” Later geeft Laurens aan dat hij het gevoel kreeg dat de eigenaar hen het stukje grond niet gunde, mede omdat de koper veel minder ervoor heeft betaald dan de Nederlanders geboden hadden. Ze zien van de koop van de boerderij af, maar hun Franse droom blijft in leven. Ze besluiten bij een andere boerderij te gaan kijken, maar dat valt toch wat tegen. Ze houden echter voet bij stuk en gaan door met hun zoektocht en bekijken meer dan twintig verschillende panden in de hoop hun ideale stulpje te ontdekken.

De twee hebben het geluk dat ze in ieder geval voor een klein bedrag in de boerderij in Esquéhéries mogen blijven wonen tot er een koper is. Toch besluiten ze op een gegeven moment terug te keren naar Haarlem, waar ze een huisje hebben gekocht om op te knappen. Dat huisje moet de komende periode voor inkomsten gaan zorgen. Ze kochten het pand voor 150.000 euro en willen hem na het opknappen voor 200.000 euro van de hand doen. Zodra dat huis is opgeknapt en verkocht, willen Laurens en Brigitte terugkeren naar Frankrijk. Daar trekken ze weer tijdelijk in in de boerderij in Esquéhéries tot een nieuwe boerderij is gevonden.

Als ze een mooi plekje hebben gevonden, blijkt de notaris tegen te werken en zien ze wederom een droomhuis voor hun neus voorbij gaan. Ze geven echter niet op en vinden een nieuwe boerderij die op een veiling te koop wordt aangeboden met een minimale prijs van 60.000 euro. Ze blijken de enige kandidaten te zijn en gaan er met het huis vandoor. Negen dagen later blijkt er echter een tegenbod geplaatst te zijn van tien procent hoger. Dan vindt er een nieuwe veiling plaats, een definitieve veiling. Laurens en Brigitte haken weer af. Ze keren weer terug naar Haarlem en hebben het inmiddels wel gehad met Frankrijk en gaan hun zoekgebied verbreden. Ook Duitsland en Nederland behoren nu tot de mogelijkheden.

Hoe is het nu met Laurens en Brigitte?

Brigitte en Laurens uit Ik Vertrek hebben het helemaal gehad met Frankrijk. In een update van 29 april 2016 op de website van AVRO TROS lezen we meer over hoe het nu gaat met het stel. Aan Frankrijk hebben ze een nare smaak overgehouden. “Het voelt niet fijn om zo belazerd te worden. Wij willen daarom niet meer in Frankrijk wonen.” Het huis in Haarlem is wel weer helemaal opgeknapt en ze denken er zelfs over na om in vastgoed te blijven handelen. Daarnaast zijn ze nu terecht gekomen in Duitsland, waar ze een oud schapenboerderijtje gekocht hebben naast de Eifel. Daar vind je niet meer dan 130 inwoners. “Vanuit de tuin loop je zo de bossen in. De natuur is hier schitterend, ruig en heuvelachtig. Kleine beekjes stromen naar de dalletjes, reeën springen in de verte opzij en eekhoorns klimmen naast je in de bomen. Hier kun je nog uren lopen zonder iemand tegen te komen. In Duitsland zijn de bossen voor iedereen toegankelijk en voorzien van wandelpaden.” Waar ze uiteindelijk terecht zullen komen? “We zien wel welk pad we nemen.”

Laurens Benschop is te volgen via Facebook. Brigitte Burger is ook te volgen via Facebook.