Sterren op TV
Laura Smulders

Auteur: Senna Reimink

Datum: 3 mei 2016

Laatst Geüpdatet: 17 augustus 2023

Laura Smulders is een stoere chick op de BMX

Laura Smulders zorgde tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen voor een verrassing door een bronzen medaille te pakken op het onderdeel BMX. Ze was toen pas achttien jaar en eigenlijk had vrijwel niemand rekening met haar gehouden. In Rio de Janeiro, waar de Zomerspelen in 2016 worden gehouden, liggen er wederom kansen voor de jonge Smulders om eremetaal te grijpen.

Wie is Laura Smulders?

Laura Smulders werd op 9 december 1993 geboren in Nijmegen en groeide op in het Gelderse Horssen. Haar oog viel al snel op de fiets en de BMX in het bijzonder. In 2001 werd Smulders ingeschreven voor deze spectaculaire sport en vier jaar later kroonde ze zichzelf al voor het eerst tot Nederlands kampioen. Vanaf dat moment maakte ze eigenlijk ieder jaar haar talent waar en vanaf 2011 hoort ze bij de Nederlandse topselectie. Een jaar later won ze dus een bronzen plak in Londen, terwijl Lieke Klaus eigenlijk gekwalificeerd was voor deze Spelen. Bondscoach Bas de Bever gaf Laura Smulders echter het vertrouwen en dat pakte fantastisch uit.

Laura Smulders jaagt op gouden medaille

Dat Smulders geen eendagsvlieg is bewees ze in de jaren na de Olympische Spelen in Londen. In 2014 werd ze bijvoorbeeld Europees kampioen en een paar maanden later presteerde ze ook fantastisch op het wereldkampioenschap in Rotterdam. Voor het thuispubliek behaalde Laura een gouden medaille op het onderdeel tijdrit en op de challenge pakte ze een bronzen medaille. Als Laura Smulders in de zomer van 2016 in Rio de Janeiro bovenaan de piste staat zal er veel druk op haar schouders liggen. Na Londen wordt er ook in Brazilië op een Olympische medaille gerekend.

Overigens lijkt het BMX-talent in het bloed te zitten bij de Smulders. Niet alleen Laura presteert fantastisch op de BMX, ook haar zusje Merel Smulders wordt gezien als een groot talent. Zij is pas achttien jaar en ook van haar wordt het nodige verwacht. Zo kwam zij bijvoorbeeld in 2014 ook al in actie tijdens het wereldkampioenschap in Rotterdam.

Volg Laura Smulders ook op Instagram, Twitter en Facebook