Sterren op TV
Kraantje Pappie Alex van der Zouwen echte naam

Auteur: Senna Reimink

Datum: 7 september 2016

Laatst Geüpdatet: 10 juni 2023

Kraantje Pappie is altijd aanwezig in de feesttent

Kraantje Pappie is momenteel één van de meest succesvolle Nederlandse hiphop-artiesten die het land rijk is. Kraantje Pappie is geboren als Alex van der Zouwen in Rozenburg. In Nederland kent vrijwel niemand hem echter onder die naam, omdat hij is doorgebroken als Kraantje Pappie.

Van Rozenburg heeft een behoorlijk mysterie rondom zijn artiestennaam gecreëerd. Natuurlijk is hem geregeld gevraagd naar de betekenis van Kraantje Pappie, maar door steeds weer met een andere uitleg te komen blijft het tot op de dag van vandaag onduidelijk hoe hij bij de naam gekomen is.

Vast staat dat hij als Kraantje Pappie veel hits heeft gescoord. Zijn debuutalbum Crane was gelijk een succes en zorgde voor grote bekendheid in het land. Er worden in totaal drie albums onder de naam Crane uitgebracht. De eerste twee zijn inmiddels verschenen en de derde wordt in 2016 verwacht. Met zijn albums scoorde Kraantje Pappie met nummers als Feesttent en Weekend.

Kraantje Pappie in Expeditie Robinson 2016

Kraantje Pappie kon in 2016 wederom een stap zetten in zijn bekendheid, door deel te nemen aan Expeditie Robinson 2016. Kraantje Pappie is zeker niet de eerste hiphop-artiest die mee doet aan Expeditie Robinson. Een jaar eerder ging Ronnie Flex hem voor en dat werd niet bepaald een succes.

De muzikant kreeg last van heimwee en was ook in de proeven niet de sterkste. Kraantje Papppie heeft in Expeditie Robinson 2016 dus ook de eer van de hiphop-artiesten uit Nederland hoog te houden. Kraantje Pappie was met zijn humor en creativiteit echter op voorhand al een kandidaat om rekening mee te houden.

Via Expeditie Robinson zien we Kraantje Pappie trouwens niet voor het eerste op televisie. Hij had namelijk het genoegen om met niemand minder dan Geraldine Kemper het programma The Next MC te presenteren. Hierin werd er een zoektocht op touw gezet naar nieuwe talentvolle MC’s. Daarna mocht Kraantje Pappie voor BNN blijven presenteren, zo behoorde hij tot de groep presentatoren van het programma The Social Club, dat inmiddels niet meer te zien is op televisie.

Kraantje Pappie als judoka

Kraantje Pappie heeft naast zijn zangtalent nog meerdere talenten. Als kind was Alex van der Zouwen een begenadigd judoka. Hij werd twee keer Nederlands kampioen bij de judoka’s onder twintig jaar. Van der Zouwen koos er zelfs voor om als jonge jongen uit het Hoge Noorden te vertrekken, om bij Kenamju in Haarlem te gaan trainen. De echte topsportmentaliteit ontbrak echter. Stiekem stak hij wel eens een joint op en werkte hij aan teksten. Op een bepaald moment besloot hij dat hij vol voor Kraantje Pappie ging. Het is een wijze keuze gebleken, want het heeft hem een succesvolle carrière in de muziekwereld opgeleverd.

Volg Kraantje Pappie ook op Instagram, Facebook en Twitter