Sterren op TV

Kim van Kooten, de vriendin van Jacob Derwig

Laatst geupdate 29th december, 2022 op 12:37 pm

Jacob Derwig is geboren op 15 juli 1969 in Den Haag. Hij begon zijn studie theaterwetenschappen aan de universiteit van Utrecht, maar maakte in het laatste jaar de overstap naar de toneelschool in Arnhem. Ondanks dat de acteur in veel films heeft gespeeld, werd hij niet altijd direct herkend. Derwig geeft aan dat dat misschien komt doordat hij vooral bekend is als acteur in de toneelwereld. Dit veranderde echter toen de acteur meespeelde in de serie Penoza, nadat deze serie was uitgezonden werd Derwig ineens wel overal herkend. De acteur lijkt zich moeiteloos in te kunnen leven in een onguur onderwereldtype en even later net zo makkelijk in een onhandige dierverzorger. Derwig is in dienst van de Toneelgroep Amsterdam, maar heeft na een ernstige ziekte van zijn vrouw wel afspraken gemaakt over de mogelijkheid soms een tijdje niet te werken. Kim van Kooten moest in het verleden een ingrijpende operatie ondergaan vanwege een chronische darmziekte.

De man van

Jacob Derwig is getrouwd met actrice en scenarioschrijfster Kim van Kooten. Derwig en van Kooten hebben samen hebben twee kinderen. Zoon Roman werd in 2004 geboren en dochter Kee Molly in 2007. Acteren zit in het DNA, zoon Roman spreekt op 10-jarige leeftijd al de stem in voor de hoofdrol van de film De Boxtrollen. Vader Derwig en moeder van Kooten spreken ook stemmen in voor deze film, het is dus een familie-uitje geworden. De jonge Roman heeft trouwens wel op eigen kracht de rol weten te bemachtigen, hij heeft net als alle andere kandidaten gewoon auditie moeten doen.

Partners in de liefde

Derwig en van Kooten zijn zowel partners in de liefde, als op het witte doek. In 2021 spelen ze bijvoorbeeld samen de verfilming van het boek De verschrikkelijke jaren tachtig, deze serie moet in 2022 op de televisie komen. Het is wel even geleden dat de twee samenwerkten, na dik acht jaar verschijnen Derwig en van Kooten in De verschrikkelijke jaren tachtig, beiden in hoofdrollen, weer samen op het witte doek. De vorige keer dat zij op deze manier samenwerkten was in de film Het diner, deze verscheen in 2013. Dat van Kooten erg succesvol is, leidt bij hem nooit tot echte jaloezie vertelt Derwig.

Vreemdganger

Met de liefde ging het Derwig niet altijd voor de wind, zo vertelt hij in een interview met het Psychologie Magazine dat in een vorige relatie van ruim 5 jaar zijn toenmalige partner na 2 jaar vreemdging. De acteur geeft in het interview aan dat hij dat ontzettend erg vond, het vertrouwen was weg en daar is hij gedurende de relatie eigenlijk nooit meer overheen gekomen. De relatie is 3 jaar later dan ook tot een einde gekomen. Dit gebeurde pas 3 jaar later, omdat Derwig nogal de neiging heeft dingen te ontkennen. Bij narigheid doet hij vaak gewoon net of het er niet is, dit vertelt Kim van Kooten, zijn huidige partner, in een interview met Vogue. Van Kooten is overigens de dochter van Kees van Kooten en Barbara Kits.

Grote films en series

Derwig heeft in een aantal grote producties meegespeeld. Zo speelde hij in de films Alles is Familie, Het Diner en Doris. Ook speelde de acteur in de serie Klem en de veelbesproken hitserie Penoza. De serie Klem had in 2020 een zeer goede afsluiting, met maar liefs 920.000 live kijkers. De serie Penoza is vijf seizoenen te zien geweest bij KRO-NCRV, in 2019 kwam er een afsluitende film uit, The Final Chapter. Daarna werd er is ook nog een vierdelige spin-off serie van de serie Penoza, genaamd Doodstil, gemaakt.

Regiseur en theater

Derwig staat ook bekend als theateracteur. Naast het acteren in films en in theaters kan hij ook nog regisseren. In 2021 speelt hij in een theaterproductie Verdriet is het ding met veren, dit is een vertolking van een in 2015 uitgebracht bestsellerboek geschreven door Max Porters. Samen met Erik Whien regisseert Derwig de toneelbewerking. Het is een emotioneel, grappig en raar stuk over het verlies van een moeder en vrouw. Derwig speelt de achterblijvende echtgenoot, die in zijn rouwproces bezoek krijgt van een gigantische pratende kraai. Het toneelstuk gaat met name over rouwverwerking en krijgt lovende recensies.

Vermogen

Dat Kim van Kooten en haar vriend Jacob Derwig succesvol zijn in wat ze doen blijkt wel uit het feit dat ze in 2019 een miljoenenpand in Amsterdam kochten. Het acteursstel betaalde er liefst 1,85 miljoen voor, maar het ligt dan ook wel vlakbij het Vondelpark. Derwig ziet zichzelf als succesvol, stelde hij in De Telegraaf: ,,Ik heb jaren met mijn eigen gezelschap mogen spelen. Ik heb een serieus aantal prijzen gewonnen. Ik heb absoluut niets te klagen. Ik hoor hier wel bij de top, zeg maar. En series als Klem zijn de hoofdprijs.“ Hoe groot hun gezamenlijk vermogen is, is niet helemaal duidelijk.