Sterren op TV

Auteur: Senna Reimink

Datum: 11 februari 2021

Laatst Geüpdatet: 30 december 2022

Joris Lenglet de man van Roxane van Iperen

Joris Lenglet is de man van Roxane van Iperen, een Nederlandse juriste en auteur. Roxane mocht de 4 mei-voordracht van 2021 houden nadat Abdelkader Benali zich terug had getrokken. Verder schreef ze het boek ‘t Hooge Nest, over een onderduikadres voor joden in Naarden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Jorit Lenglet man Roxane van Iperen

Joris Lenglet heeft gestudeerd op de universiteit van Leiden en begin in april 2010 als gynaecoloog bij het Flevoziekenhuis. Die job voert de man van Roxane van Iperen nog steeds kundig en gepassioneerd uit. Joris en Roxane zijn getrouwd en hebben drie kinderen. Ze wonen sinds 2012 in een huis in Naarden, met een wel heel bijzonder verhaal.

‘t Hooge Nest

Het is namelijk één van de grotere schuilhuizen voor joodse mensen geweest, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Roxane van Iperen schreef daar het boek ’t Hooge Nest over en werd dus bekroond met de vraag of zij de 4 mei-voordracht van 2021 wilde gaan doen, nadat Abdelkader Benali zich vanwege bepaalde tweets over joodse mensen in Amsterdam die nogal wat ophef veroorzaakten (enigszins gedwongen) terugtrok.

Roxane van Iperen doet 4 mei-voordracht

In een interview met NRC Handelsblad in 2019 zei Roxane al eens dat er niet vaak genoeg onderzoek gedaan kan worden naar/gesproken worden over de Tweede Wereldoorlog: “Als we een gesprek willen voeren over onze gedeelde waarden, over collectieve identiteit, moeten we weten wat onze achtergrond is, wat er hier allemaal gebeurd is. Onze collectieve identiteit kunnen we niet blijven baseren op een incompleet verhaal.”

Roxane van Iperen auteur en jurist

Roxane van Iperen zag in 1976 voor het eerst het levenslicht, in Nijmegen. Ze woonde als kind echter ook in bijvoorbeeld het Spaanse Málaga, waar ze naar school ging op een Engelse middelbare school. Eenmaal terug in Nederland volgde de Gelderse onder meer een studie rechten in Amsterdam en een beroepsopleiding tot advocaat.

Inmiddels werkt ze dan ook als juriste én schrijft ze boeken. Ook schreef ze in de rol van journaliste, voor bijvoorbeeld Het Parool, Het Financieele Dagblad, De Morgen, Vrij Nederland en De Correspondent. Roxane van Iperen woont in Naarden met haar man Joris Lenglet, hun dochter en twee zoons, in het hierboven besproken historische huis ‘t Hooge Nest.