Sterren op TV
Jonathan Zandbergen

Auteur: Senna Reimink

Datum: 3 april 2017

Laatst Geüpdatet: 23 december 2022

Jonathan Zandbergen chefkok Merlet en jurylid Topchef Academy

Jonathan Zandbergen is sterrenchef in Merlet in Schoorl. Daarnaast is de fan van slowfood ook jurylid in het RTL-programma Topchef Academy.

Jonathan Zandbergen in sterrenzaak Merlet

Van jongs af aan is Jonathan Zandbergen al bezig met koken. De half Servisch half Nederlandse kok begon al op zijn zestiende in de keuken en liep vervolgens stage bij topzaken als De Librije en De Bokkedoorns. Zijn opleiding aan de Cees Helder Academie wist hij vervolgens af te ronden, om al op zijn drieëntwintigste te beginnen als chef-kok.

Het Polman’s Huis in Utrecht durfde het aan om zo’n jonge kok de regie in handen te geven en dat pakte goed uit. Daarna ging het namelijk snel met de carrière van Zandbergen. Als chef van Het Veerhuys in Almere wist hij al diverse prijzen te pakken zoals Veelbelovende Chef en werd hem op de Prix Culinaire Le Taittinger de Beneluxtitel toebedeeld.

Het was dan ook tijd voor een nieuwe stap voor Jonathan Zandbergen en vanaf 2015 is hij de trotse chef-kok van Merlet in Schoorl, daar moet de kok erin zien te slagen om de Michelinster vast te houden en misschien wel toe te werken naar een tweede ster. De verwachtingen zijn in ieder geval hoog gespannen, want in 2017 is hij alweer uitgeroepen tot Talentvol Chef van het Jaar.

Zandbergen jurlid Topchef Academy

Voor Zandbergen staat de Franse keuken centraal en dat zal hij in Topchef Academy dan ook willen overbrengen. Iedere week is er een andere sterrenchef die een groep kandidaten probeert verder te helpen en ook de harde keuze moet maken om één van de zes door te laten gaan naar de finaleweek. Nadine Kolten, Kim Grewer, Geneal Harreman, John Spruit,Ying Zhang en Jeroen Cramer zijn de zes fanatieke koks die in Topchef Academy onder Zandbergen aan de slag moeten gaan. Ervaring met televisie heeft Jonathan al opgedaan, want hij was bij RTL Live al te zien als kok met heel wat kersttips. Topchef Academy is dus een volgend avontuur waar hij zijn gedachtes over eten over zal willen brengen aan de kijkers.

Daarbij heeft hij een duidelijke boodschap. Zandbergen wil namelijk graag werken met lokale ingrediënten vanuit de innovatieve Franse keuken. “Ik ben altijd op zoek naar de beste producten uit de omgeving, met respect voor het dier en wat de natuur nog meer geeft. Groenten zijn daar belangrijk in omdat ze aangename smaken brengen en licht verteerbaar zijn. Wat telt is natuurlijk het verhaal van een product. De slowfood gedachte is er één die goed bij mij past”, zo vertelt Jonathan op zijn eigen website.

Op zijn site deelt hij kennis en gedachten over eten. “Met mensen die net als ik een passie hebben voor koken en smaakvol eten. Ik wil mensen enthousiasmeren om gezonder en bewuster te gaan eten.” Een missie die Jonathan Zandbergen dan ook zeker zal willen overbrengen tijdens Topchef Academy.

Jonathan Zandbergen is ook te volgen op Facebook en zijn eigen website.

Last day of a looong week and the proces of Creations is still going on!
Had a great time at #topchefacademy with @…

Geplaatst door Jonathan Zandbergen op zondag 19 maart 2017

Geplaatst door Jonathan Zandbergen op zaterdag 21 januari 2017