Sterren op TV
John Spruit Herman den Blijker Topchef Academy

John Spruit in Topchef Academy als ervaren kok

John Spruit is in Topchef Academy absoluut geen groentje. Met dertig jaar ervaring in het vak is hij misschien wel de meest ervaren kandidaat. De geboren Rotterdammer gaat door het leven als tattoo-kok en wil maar wat graag Topchef Academy winnen om zijn eigen kookprogramma op televisie te mogen presenteren.

Inhoudsopgave

John Spruit werkt met Herman den Blijker

De 49-jarige John Spruit leerde het vak van onder meer Herman den Blijker. De Rotterdammer verliet de havenstad waar Den Blijker nog altijd furore maakt en koos met zijn gezin voor de trip naar het oosten. Hij kwam met zijn vrouw Wendy uit in Vriezenveen en heeft sinds een aantal maanden zijn eigen restaurant in Enschede: bistro Het Koetshuis. Samen met zijn zoon Dylan runt hij de keuken en zo kan hij dus ook weg om de opnames van Topchef Academy bij te wonen.

John Spruit in Topchef Academy

In Topchef Academy gaat John Spruit de strijd aan met vijf medekandidaten, namelijk Jeroen Cramer, Geneal Harreman, Ying Zhang, Kim Grewer en Nadine Kolten om zijn week door te komen. Dat gaat onder begeleiding van sterrenchef Jonathan Zandbergen. De beste van de week maakt vervolgens in de finale kans om de winnaar te worden van Topchef Academy, met als fraaie prijs een eigen kookprogramma op televisie.

Dit is voor John Spruit ook de trigger, zo geeft hij toe op de website van het programma van RTL5. Naast koken is entertainen voor hem namelijk ook belangrijk. “Ik heb een goede uitstraling, een babbel en ben prettig gestoord. Ook vind ik dat ik een markante chef ben die inhoudelijk goed is onderlegd.”

Spruit is een grote avonturier

Verstand van zaken heeft John Spruit in ieder geval wel, want hij heeft in zijn loopbaan van dertig jaar niet stilgezeten. Zo vertrok hij op negentienjarige leeftijd al naar de Verenigde Staten om in Arizona in een hotel te gaan werken. Vervolgens kwam Spruit ook terecht in onder meer Curaçao en Suriname. Nieuwe gerechten uitproberen ziet hij bijna als hobby, net zoals motorrijden en reizen. Koken doet John het liefst met seizoensgebonden producten met als signature dish oesters met buikspek en thee van komkommer en gember met zilte groenten.

Wijn is daarbij inmiddels meer dan een hobby. Spruit organiseert zelfs al wijnreizen, heeft voor zijn restaurant Het Koetshuis een eigen wijnlabel en is gediplomeerd gastronomisch sommelier. Hij volgt daarnaast een opleiding kaasmeester en is onderweg om meesterkok te worden.

De wedstrijddruk bij Topchef Academy zal voor John Spruit niet nieuw zijn, want hij doet vaker mee aan kookwedstrijden. Hij stond ook aan de andere kant van de lijn, want naast kandidaat werkte hij met Den Blijker ook mee aan diverse kookprogramma’s. En tussen al deze bezigheden door reist hij ook nog met zijn oudste zoon, die met hem in de keuken staat in Het Koetshuis, om alle sterrenzaken te bezoeken.

John Spruit van Topchef Academy is ook te volgen op Facebook.

Geplaatst door John Spruit op donderdag 24 maart 2016

Geplaatst door John Spruit op vrijdag 12 februari 2016