Sterren op TV
Joeri Verlinden

Auteur: Senna Reimink

Datum: 15 mei 2016

Laatst Geüpdatet: 17 augustus 2023

Joeri Verlinden, van tegenslagen tot Rio 2016

Joeri Verlinden doet in de zomer van 2016 mee aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De zwemmer slaagde er in april in om een ticket te veroveren en zal in Brazilië gaan laten zien wat hij in huis heeft op de 100 meter vlinderslag. De carrière van de 28-jarige sporter ging echter niet altijd over rozen.

Joeri Verlinden op de Olympische Spelen

Op het digitale thuis van Verlinden komen we een hoop over hem te weten. Zo is Joeri geboren met een nierafwijking, maar dat heeft hem er nooit van weerhouden om razendsnel door het water te gaan. In 2012 schopte Joeri Verlinden het zelfs tot de Olympische Spelen.

Hoewel hij het toernooi in 2008 nog aan zich voorbij moest laten gaan, deed Joeri Verlindenin 2012 goede zaken door op de zesde plek te eindigen bij de 100 meter vlinderslag en met de estafetteploeg op een zevende plek te eindigen op de 4×100 meter wisselslag.

Daarna ging het flink mis voor Verlinden. De topsporter kreeg te maken met de nodige tegenslag. Zo brak hij zijn pols, gooide een schouderbreuk roet in het eten en kreeg hij last van hartritmestoornissen. Alles wees er op dat moment op dat Joeri nooit meer op topniveau zou kunnen presteren.

Prestaties Joeri Verlinden

Het zorgde er zelfs voor dat hij zijn beurs van NOC*NSF kwijtraakte. Maar Joeri Verlinden zou de top in de zwemwereld nooit bereikt hebben als hij niet een ware doorzetter zou zijn en dat loonde dan ook. Zo veroverde hij op de Swim Cup in Eindhoven met een tijd van 51,79 seconden een ticket voor Rio de Janeiro.

Joeri heeft in de afgelopen jaren al de nodige records op zijn naam geschreven. Zo is hij Nederlands recordhouder op de korte baan 100 meter en 200 meter vlinderslag en op de lange baan 50 meter, 100 meter en 200 meter vlinderslag.

Wil jij Joeri Verlinden volgen op weg naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro? Dat kan via Twitter, Facebook en Instagram.