Sterren op TV
Daphne Govers vrouw Michael van Gerwen

Auteur: Senna Reimink

Datum: 13 december 2016

Laatst Geüpdatet: 13 december 2016

Jesse Puts is zwemmer met grootse toekomst

Jesse Puts timmert hard aan de weg om ooit de Olympische Spelen te halen op het onderdeel zwemmen. De 22-jarige zwemmer is afkomstig uit Utrecht en is al van jonge leeftijd bezig met zwemmen. In 2016 kwam hij daarmee plots groots in het nieuws toen hij erin was geslaagd om de wereldtitel op de 50 meter vrij in de wacht te slepen. Sindsdien zijn de verwachtingen hooggespannen voor deze talentvolle zwemmer, maar wie is hij precies en wat heeft hij tot op heden al bereikt in zijn carrière.

Jesse Puts is zwemmer

Jesse Puts is eigenlijk nog helemaal niet zolang op topniveau aan het zwemmen. De jongeling is wel al jarenlang te vinden in het zwembad, maar het duurde wel enige tijd voordat hij ook echt op het hoogste niveau zijn kunnen mocht laten zien. Dat het zolang geduurd heeft, heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat Jesse op de middelbare school harder bezig was met huiswerk en meisjes dan trainen. In 2014 gebeurde dat voor het eerst op internationaal niveau. Puts kwam tenslotte terecht op de Europese kampioenschappen zwemmen in Berlijn.

Op de 50 meter rugslag wist het talent nog enigszins indruk te maken door op de achtste plek te eindigen bij zijn debuut, maar op de vrije slag was het een verloren reeks. Een jaar later mocht hij op herhaling en toen eindigde Jesse op een mooie achtste plek op de 50 meter vrije slag. Ook toen liet Puts al een beetje van hem horen door met Ben Schwietert, Inge Dekker en Ranomi Kromowidjojo naar de derde plek te zwemmen in de 4×50 meter vrije slag. Op de 4×50 meter wisselslag met Sébas van Lith, Dekker en Kromowidjojo belandde de Utrechtenaar net naast het podium.

Jesse Puts wereldtitel 50 meter vrij

Jesse Puts is met zijn 22 jaar nog een echte jongeling, maar toch slaagde hij er al in om de hele Nederlandse media te veroveren met een prachtige prestatie. Alhoewel hij de Olympische Spelen nog aan zich voorbij moest laten gaan, is 2016 toch nog hét jaar te noemen van Puts. Hij kroonde zich begin december tot eerste mannelijke Nederlandse wereldkampioen op de 50 vrij door een tijd van 21,10 neer te zetten.

Een prestatie die hij zelf niet eens zag aankomen. “Ik hoopte wel op een medaille, maar ik had echt niet verwacht dat ik eerste zou worden. Ik dacht: wat is dit?”, vertelde Jesse tegenover de NOS. Een mooi hoogtepunt voor Puts, maar nu wacht er nog een ander doel. “Ik wil olympisch goud. En ik wil de eerste zijn die onder de 20 seconden zwemt op de 50 meter vrij”, aldus Puts tegenover NRC.

Jesse Puts is te volgen via Instagram en Facebook.