Sterren op TV

Auteur: Senna Reimink

Datum: 29 december 2021

Laatst Geüpdatet: 21 december 2022

Janny van der Heijden: de ster van Heel Holland Bakt gaat al jaren zonder partner door het leven

Janny van der Heijden is een presentatrice en Nederlands culinair publiciste. Voor de start van haar televisiecarrière schreef ze dagelijks voor tijdschriften en dagbladen. Ze was ook een tijdje hoofdredactrice van het kookblad Tip Culinair en schreef tientallen kookboeken. Janny studeerde Nederlandse Taal en Letterkunde. Toen ze redacteur was bij een uitgeverij begon ze met het vertalen en bewerken van een kookboek. In 2021 had ze al tientallen kookboeken geschreven, waaronder kookboeken voor IKEA en Albert Heijn. Ook schreef ze tot 2018 dagelijks rubrieken voor regionale dagbladen en later voor het AD. In 1980 had ze wekelijks een rubriek in radioprogramma’s, rubrieken over eten. Zo was internationaal hoofdredacteur van RECIPEWEB.com en ook was ze hoofdredacteur van TIP culinair.

Inhoudsopgave

Eindredacteur bij Koken met Sterren

Haar televisiewerk begon als eindredacteur bij Koken met Sterren. Hierna was ze ook onderdeel van programma’s als ‘Wie is de Chef?’. ‘Mijn Tent is Top’, ‘MasterChef’, ‘Junior MasterChef’ en Heel Holland Bakt. Ze heeft zelf het programma ‘Kwestie van Smaak’ bedacht. Aan andere programma’s werkte ze ook mee als culinair adviseur en redacteur of eindredacteur. In 2014 en 2015 schreef ze de quiz De Nationale Eettest en stelde ze deze quiz ook samen. Ook was ze samen met Paul de Leeuw te zien in het programma om het publiek om achtergrondinformatie te vragen. Verder was ze te zien in programma’s als Roodkapje, Ik hou van Holland en De Slimste Mens. In deze programma’s was ze dan te zien als deelnemer. Ook was ze tussen 2015 en 2016 een aantal seizoenen actief als co-host van het jongerenprogramma Pauls Puber Kookshow, samen met Paul de Leeuw. Samen wonen ze met dit programma uiteindelijk in 2016 de Gouden Stuiver voor het beste programma op het Gouden Televizier-Ring Gala. Verder had Van der Heijden een aantal kleine rollen in programma’s zoals SynDroom, The Passion en Sinterklaasjournaal. Ze was hier werkzaam als jurylid, bakkersvrouw of koekenbakker. Ook heeft ze meegedaan aan de Tafel van Taal, samen met Loretta Schrijver. Vanaf het jaar 2019 reisde ze samen met André van Duin op een boot door Nederland. In 2020 was ze kandidaat in het programma Het Perfecte Plaatje. In dit programma eindigde ze uiteindelijk op de derde plaats. In 2021 presenteerde ze haar eigen programma, genaamd De Smaak van Nederland.

Eigen kledinglijn

Janny van der Heijden heeft niet lang geleden ook een eigen kledinglijn gelanceerd. Ze staat bekend om het dragen van vrolijke kleuren en heeft nu ook de keuze gemaakt om een eigen kledinglijn uit te brengen. Dit is voor haar een wens die ze al lang had, een wens die ze eindelijk heeft vervuld. De kledinglijn van Van der Heijden richt zich op kleding waarin vrouwen zich vrouwelijk maar toch comfortabel kunnen voelen. De kledinglijn bevat opvallende kleuren rood, maar heeft hiernaast ook rustigere kleuren en tinten in het assortiment, zoals grijs en beige. De collectie van haar kledinglijn bevat onder andere jurkjes, blouses, colbertjes maar ook mooi jurken. Samen met haar teckel stond ze al eerder model voor haar eigen collectie. Met haar kledinglijn sluit ze zich aan bij een grote groep bekende Nederlanders, elk met hun eigen kledinglijn.

Privéleven

Janny van der Heijden heeft twee zoons met haar ex-partner. Haar oudste kind Roderick zit in de kunst en Diederick is model, China-deskundige en Japanoloog, weet Vriendin. Ze heeft momenteel geen vriend of man, schreef Ditjes en Datjes: ,,Nadat hun zonen Roderick en Diederick waren geboren, werd Janny verlaten door haar man. Hij wilde een ander leven, zou hij hebben gezegd. Het slechte nieuws kwam op een verschrikkelijk moment, want nog geen week eerder had Janny haar vader begraven. Niet veel later overleed ook haar moeder. Die periode heeft er flink ingehakt.”

,,Het is nu twintig jaar geleden, de moeilijkste tijd van mijn leven”, zegt Van der Heijden in het KBO PCOB Magazine. Ze vervolgt: ,,Natuurlijk was ik liever tot mijn 85e getrouwd gebleven, had ik in hetzelfde, grote huis willen blijven wonen waar onze kinderen en kleinkinderen zich altijd welkom en veilig zouden hebben gevoeld, maar goed, het liep anders en ik ben verdergegaan.”

Ze stelde in 2021 nog tegen VARAgids dat ze geen man in haar leven mist: ,,Niet zozeer een taboe, maar het wordt wel nog steeds gezien als een tekort. Alsof een vrouw zonder man niet volwaardig is.”