Sterren op TV
Iris Koppe

Auteur: Senna Reimink

Datum: 14 juni 2016

Laatst Geüpdatet: 10 juni 2023

Iris Koppe van schrijfster tot voetbalkenner

Iris Koppe timmert momenteel hard aan de weg als schrijfster en journaliste, maar ook laat ze steeds vaker haar gezicht zien op de Nederlandse televisie. Zo schoof de 31-jarige Iris tijdens het Europees kampioenschap van 2016 al aan bij NOS Studio France. In 2015 zagen we haar ook al eens voorbij komen bij Tijd voor Max. In dat programma sprak ze uitgebreid over de door haar geschreven biografie van Evgeniy Levchenko, genaamd Lev.

Iris Koppe als schrijfster

De in Amsterdam geboren Koppe richtte zich in haar jeugd op een carrière als profvoetbalster bij Ajax en het Nederlands elftal, maar daar slaagde zij niet in. Reden genoeg voor de voormalig studente politicologie en Russisch om te kiezen voor een carrière-switch. Koppe ging zich richten op een carrière als schrijfster en won al op haar negentiende haar eerste prijs toen ze de BNG Jongeschrijversprijs in ontvangst mocht nemen.

Het eerste boek dat door Iris Koppe werd geschreven en op de markt werd gebracht, is Rosiri. In dat boek zijn alle columns verzameld die Koppe schreef voor het NRC Handelsblad over een meisje dat in conflict was geraakt met haar ouders. In 2011 verscheen haar tweede boek, genaamd De man met de schaar. In 2015 bracht Koppe haar derde wapenfeit: Lev, de biografie van voormalig voetballer Evgeniy Levchenko.

Iris Koppe als journaliste

Ook als journaliste heeft de voormalig studente aan de Universteit van Amsterdam al de nodige baantjes gehad. Zo schreef ze in haar carrière al voor het Algemeen Dagblad, het NRC Handelsblad, de Volkskrant, Hard Gras, het Financieel Dagblad en VIVA. Voor dat eerdergenoemde medium is Iris in 2012 zelfs afgereisd naar Oekraïne om als EK-vrouw aan de slag te gaan. Het is dus duidelijk dat deze vrouw inmiddels zeker het een en ander over voetbal weet.

Iris Koppe is te volgen via Twitter, Instagram en Facebook