Sterren op TV

Auteur: Senna Reimink

Datum: 4 november 2021

Laatst Geüpdatet: 28 december 2022

Iris de Graaf is het vaste gezicht van de NOS voor Rusland reportages

Iris Larissa de Graaf werd geboren in 1991. De Graaf heeft Russische voorouders. Ze is een verslaggever van de NOS en werkt als correspondent voor Rusland. De correspondent heeft al jarenlang een relatie met haar vriend Lino Lelin.

Inhoudsopgave

Studie

Na de afronding van haar middelbare school periode besloot De Graaf Slavistiek en Ruslandkunde te gaan studeren aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Tijdens deze studie leerde ze de taal spreken, lezen en schrijven. Ze dompelde zich onder in de geschiedenis en de cultuur van Rusland. De Graaf studeerde cum laude af en en verhuisde vervolgens naar St. Petersburg. Tijdens haar tijd in Rusland ontwikkelde ze een fascinatie en drang om het land te doorgronden. Ze maakte de beslissing om terug naar Nederland te gaan om daar de master journalistiek te gaan volgen.

Verslaggever NOS

Vervolgens werd De Graaf online verslaggever bij NOS op 3 en NOS Stories. Hier ontwikkelde ze zich als allround journalist. Daarna wordt ze buitenlandredacteur bij de NOS. Haar grote droom is om correspondent voor Rusland te worden. ,,Ik hoop Rusland een menselijk gezicht te kunnen geven, door de bijzondere verhalen van al die verschillende mensen te vertellen. En om van dichtbij mee te maken hoe het land en de regio zich de komende jaren ontwikkelt. Niet alleen vanuit mijn standplaats Moskou, maar juist ook in de andere republieken en landen van de voormalig Sovjet-Unie,” vertelde ze aan de NOS.

Correspondent Rusland

In 2020 werd bekend dat De Graaf correspondent vanuit Rusland werd voor de NOS en Nieuwsuur. Ze volgde hiermee David-Jan Godfroid op. Dit was een logische beslissing omdat Iris de Graaf Russisch spreekt en Russische voorouders heeft. Op NOS vertelt ze: ,,Mijn fascinatie voor Rusland begon als klein meisje door mijn Russische oma. De geur van borsjtj in haar huis, de matroesjka poppen waar ik mee speelde, maar ook het keiharde karakter van mijn oma en haar verhalen over de oorlog maakten veel indruk op mij.”

Gedeelde liefde voor dans en muziek met vriend Lino LeLin

De Graaf is al vele jaren samen met haar vriend Lino LeLin. LeLin heeft een grote liefde voor festival en muziek. Het stel gaat regelmatig op vakantie waar ze foto’s van delen op hun Instagram-accounts. De Graaf woonde ook een tijd tijdens haar studie in Istanbul. Hier was ze professioneel danseres en choreografe.