Sterren op TV
n

Irene Schouten: succesvol en geliefd op het ijs

Op 21 juni 1992 werd de Nederlandse schaatsster Irene Schouten geboren. Schouten is actief op de langebaan en de marathon. Ze won brons op de massastart tijdens de Olympische spelen van 2018 in Pyeongchang en was wereldkampioene massastart in 2019.

Inhoudsopgave

Jeugd

In het seizoen 2009/2010 wist Schouten zich te plaatsen voor het NK Afstanden. Ze behaalde een achttiende plaats op de 3000 meter. Tijdens het NK Junioren Allround sleepte schouten het brons binnen op de 3000 meter en in het klassement. In het seizoen dat volgde wist Schouten zich te plaatsen voor vier afstanden voor het NK Afstanden van dat jaar. Met een vierde plaats op de 3000 meter mocht ze gaan deelnemen aan de wereldbekerwedstrijden. Na haar overstap naar Team Liga kampte Schouten met problemen met haar schildklier, waardoor ze het laatste deel van het seizoen pas weer kon deelnemen. De marathon in Amsterdam, in december, eindigde Schouten op de tweede plaats. In het seizoen 2012/2013 plaatste ze zich met een overwinning tijdens het NK Massastart voor de wereldbekerwedstrijden.

Successen

In januari 2013 won Schouten een marathon op natuurijs in Gramsbergen. In de maand erna behaalde ze haar eerste overwinning bij de wereldbekerwedstrijden op de massastart in Thialf. Schouten plaatste zich tijdens het NK Allround in de openlucht van 2012 met een derde plaats voor het NK Allround 2014 in Thialf. In 2015 won ze de massastart tijdens het WK Afstanden. Op het NK van 2016 sleepte ze een gouden medaille voor massastart en een zilveren medaille op de 5000 meter in de wacht. Haar titel op massastart wist Schouten het jaar erna succesvol te verdedigen.

In 2018 won Schouten de bronzen medaille op de massastart tijdens de Olympische Spelen. Op het WK Afstanden in 2019 won ze hiervoor een gouden medaille. In 2020 wist Schouten wederom Nederlands kampioene massastart te worden en won ze zilver op de 3000 en 5000 meter. Tijdens het WK Afstanden van dit jaar werd ze derde op de massastart. Tijdens het EK wist ze de Europese titel op de massastart te winnen. Op het NK in 2021 behaalde Schouten tweemaal goud; voor de 3000 en 5000 meter.

Persoonlijk

Naast het schaatsen in Schouten actief bij het inline-skaten. Op het WK inline-skaten 2012 won Schouten goud op de aflossingskoers. Schouten is verloofd met Dirkjan Mak. Over het aanzoek vertelde Schouten aan City: ,,‘s Zomers gaan we altijd bij een geheime plek aan het IJsselmeer een duik nemen. Hij vroeg laatst op een maandagavond of we even gingen zwemmen daar. Dat vond ik vreemd want het was helemaal geen mooi weer. Toen vroeg hij me daar. We willen graag volgend jaar zomer trouwen.”  Het stel woont samen in Hoogkarspel. Irene Schouten’s vriend Dirkjan Mak is zeer handig met hout. Hij heeft een eigen bedrijf, genaamd Dirkjan Mak Restauratie & Timmerwerk. Hij maakt daarbij keukens, kasten, interieur of ander fijn timmerwerk, binnen of buiten.