Sterren op TV
Het Spaanse Dorp Polopos

Hoe bezoek ik Polopos uit Het Spaanse Dorp?

Laatst geupdate 29th december, 2022 op 03:03 pm

Hoe bezoek ik Polopos is een vraag die regelmatig gesteld wordt nu juist dat het plaatsje is dat centraal staat in Het Spaanse Dorp. In het programma van RTL zien we hoe vijf Nederlandse stellen de kans krijgen om een zo goed als verlaten dorp nieuw leven in te blazen. Vorig jaar werd in Het Italiaanse Dorp gekozen voor Ollolai en nu hebben de makers gekozen voor Polopos. Dat dorpje telde ooit 2000 inwoners, maar daar zijn er nu nog slechts zestig van over. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over Polopos als je van plan bent een bezoekje aan het dorp in te plannen.

Waar ligt Polopos?

Polopos is de bestemming waar RTL voor gekozen heeft in Het Spaanse dorp. Het Spaanse dorpje wordt uitgesproken als Polópos waarbij de klemtoon op de tweede lettergreep ligt. Polopos ligt in de Spaanse provincie Granada in de regio Andalusië en kent La Mamola als hoofdgemeente. Polopos is een prachtig bergachtig dorpje in Zuid-Spanje dat aan de voet van de Sierra Nevada ligt. Vanuit Polopos heb je uitzicht op de Middellandse Zee en ben je binnen no time in Málaga. Waar je onder meer een museum over Pablo Picasso tegenkomt en waar je Alcazaba kunt bezoeken.

Hoe kan ik op vakantie naar Polopos?

Nu we weten waar Polopos ligt, is het ook makkelijker om erachter te komen hoe je op vakantie kunt naar Polopos. Uiteraard kun je ervoor kiezen om met de auto af te reizen naar het Spaanse dorpje, maar dan ben je sowieso een volle dag aan het rijden om de afstand van meer dan 2.000 kilometer af te leggen. Een andere optie is om te kiezen voor het vliegtuig. Helaas heeft Polopos zelf echter geen luchthaven, maar in de buurt zijn wel een aantal luchthavens te vinden.

Nederland heeft een rechtstreekse vliegverbinding met zowel Málaga als Almería. Beide luchthavens liggen op ruim een uur rijden van Polopos af, maar zijn wel mooi te combineren met een bezoekje aan één van de twee steden. Zo kun je in Málaga bijvoorbeeld gaan voor het Pablo Picasso-museum, terwijl je bij een tussenstop dicht bij Almeriá kunt gaan voor natuurpark Cabo de Gata Níjar. Gezien je bij beide steden aan de kust zit, kun je er ook voor kiezen om even het strand te bezoeken. Ook is het nog mogelijk om te kiezen voor een vlucht naar Granada, maar helaas is het vanuit Nederland niet mogelijk om daar rechtstreeks heen te vliegen.

Wat kun je doen in Polopos?

De laatste jaren is het inwonersaantal van Polopos flink teruggelopen. Het zorgde ervoor dat winkeliers en scholen zich verplicht zagen om te sluiten. Het enige wat nog over is in het dorp zijn twee café’s. De grote vrees is dat als er nu niets gebeurt dat het dorpje binnenkort helemaal uitsterft. Het is dan ook duidelijk dat er niet veel meer te doen is in Polopos, maar daar moet met de komst van vijf Nederlandse gezinnen verandering in worden gebracht.

Die gezinnen moeten ervoor zorgen dat er snel weer wat te doen is in Polopos. Met de opening van een sporthal is er al iets aan beweging gekomen, maar er is meer op komst. De Nederlandse gezinnen hebben elk hun eigen aandeel in het weer tot leven brengen van Polopos. Zo willen Juani en John een bed & breakfast beginnen in Polopos en motortoertochten organiseren, gaan Donna en Mark voor een bed & breakfast waarin sporten een belangrijke rol speelt en willen Thysa en Wijnand een kunsthuis starten met een koffieplek. Christiaan, Kirsten en hun zoontje Lucas zijn afgereisd naar Het Spaanse Dorp om een luxe verblijf te ontwikkelen, terwijl de familie Rutten werkt aan een wakeboardbaan, markt en camperplaats.

Het Spaanse Dorp van RTL

Het Spaanse Dorp: Polopos is vanaf 1 juli iedere werkdag te zien bij RTL4 en op Videoland. De vijf Nederlandse stellen hebben hun huis voor een prikkie gekocht en moeten het nu omtoveren tot een droomhuis. Ondertussen staat de stellen iedere week een opdracht te wachten waarmee ze budget kunnen winnen voor bijvoorbeeld de verbouwing van hun onderkomen. De uiteindelijk winnaar van het programma wordt door burgemeester Matías Gonzalez Braos benoemd tot ereburger van Polopos en krijgt een geldbedrag van 20.000 euro om hun huis of onderneming verder uit te bouwen.