Sterren op TV
Ibrahim-Affelay-150x150

Auteur: Senna Reimink

Datum: 11 juni 2021

Laatst Geüpdatet: 4 januari 2023

Het nieuwe leven van Ibrahim Afellay

Ibrahim Afellay werd 2 april 1986 in Utrecht geboren en wist het in de voetbalwereld ver te schoppen. Afellay is van Marokkaanse afkomst. De ex-voetballer begon bij de jeugd van PSV, uiteindelijk speelde hij wel 159 wedstrijden voor deze club. In 2011 is de ex-profspeler naar FC Barcelona vertrokken, in hetzelfde jaar won hij bij deze club de UEFA Champions League. Na een aantal andere clubs keerde Afellay in 2019 uiteindelijk weer terug bij zijn club PSV. In januari 2021 stopte Afellay als profvoetballer, zijn contract werd bij PSV niet verlengd. Op zijn 34e hangt hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen en vanaf 2021 is de ex-voetballer analist bij Studio Voetbal. Zijn liefdesleven houdt Afellay het liefste voor zichzelf. In 2011 kwam naar buiten dat de relatie met Sapph-model Dorien Rose Duinker over zou zijn, meer is er eigenlijk niet bekend.

Inhoudsopgave

De gloriejaren

De eerste jaren van de voetbalcarrière van Afellay gingen hem voor de wind. Van 2004 tot en met 2011 ging eigenlijk alles goed. De voetballer had toen ook al wel eens last van blessures, maar toch lukt het hem om tot de vaste kern van PSV te gaan behoren. Voor het seizoen 2006/2007 wint Afellay zelfs de prijs van Talent van het Jaar. In 2007 weet de speler het voor het eerst tot het Nederlands elftal te schoppen, hierna mag hij nog 53 keer in het oranje shirt spelen. In de winter van 2010 gaat Afellay naar FC Barcelona waar hij goed tot zijn recht komt. In 2011 wint Afellay met de club FC Barcelona de Champions League. Dit is het grootste, maar tegelijkertijd ook het laatste échte succes in de voetbalsport voor Afellay.

Waar ging het mis?

Afellay kreeg na het winnen van de Champions League last van blessures. Tijdens het EK van 2012 is de voetballer fit en speelt hij mee voor Oranje, maar mede Oranjespelers zijn niet over hem te spreken. Afellay zou arrogant zijn en niet goed in de groep liggen. Hierna wordt de speler door FC Barcelona verhuurd aan het Duitse Schalke 04, hier spelen de blessures nog verder op. Na dit uitstapje gaat de speler weer verder bij FC Barcelona, maar de blessures blijven aanhouden.

Steeds verder bergafwaarts

In 2014 wordt Afellay wederom verhuurd door FC Barcelona, dit keer aan de club Olympiakos Piraeus. Zijn talent kan de voetballer hier echter niet benutten, blessures spelen hem wederom parten en hij komt niet uit de voeten met de Spaanse trainer Míchel. Hierna maakt de voetballer nog een overstap naar Stoke City. Bij deze club kan hij veel wedstrijden spelen, maar echt goede wedstrijden speelt hij niet meer. Dit lijkt helaas een korte opleving, de blessures spelen het hierop volgende seizoen wederom op en mentaal gaat het niet goed met Afellay. De voetballer wordt op de bank gezet en speelt geen wedstrijden meer. Uiteindelijk komt Afellay terug bij PSV waar zijn voetbalcarrière tot een einde komt. Het einde bij PSV was geen door Ibrahim Afellay zelf gekozen einde, hij is eigenlijk weggestuurd. Afellay had een slechte invloed op het team, hij zou niet genoeg discipline hebben en fouten maken.

Blessures

De voetbalcarrière van Afellay werd vaak opgebroken door blessures. Na het hoogtepunt in zijn carrière, het winnen van de UEFA Champions League, begonnen de blessures op te spelen. De knie van de ex-voetballer bleef zijn zwakke punt. Het diepte punt van de blessures was een speelstop van 438 dagen. De grote blessures begonnen in het seizoen 2011/2012, de speler liep een scheur in de voorste kruisband van de linkerknie op en lag er 7 maanden uit. Na deze eerste echte blessure lijkt het steeds minder te gaan met de voetballer. In de tijd bij Schalke 04 loopt Afellay ook nog een peesblessure in zijn bovenbeen op. De aanhoudende blessures beginnen ook voor psychische klachten te zorgen, de voetballer zou het in deze tijd mentaal moeilijk hebben gehad.

Vermogen en liefdesleven van Ibrahim Affelay

Ondanks dat zijn carrière in de laatste jaar een neerwaartse lijn kende, is er geen reden om medelijden te hebben met de Utrechter. Al in 2015 schatte Quote het vermogen van Ibrahim Affelay op zo’n 9 miljoen euro. Het ligt voor de hand dat de aanvallende middenvelder in de vijf jaar daarna nog wel een paar miljoen bij elkaar speelde. Tegenwoordig timmert Affelay aan de weg als analist bij de NOS, waar hij natuurlijk ook een leuk zakcentje mee verdient aan salaris.

Qua liefdesleven is Affelay een gesloten boek. Er is niets bekend over zijn huidige vrouw of vriendin. Of Ibrahim Affelay getrouwd is bij de buitenwereld niet bekend, nog of hij kinderen heeft.