Sterren op TV
Henk en Nies Vreekamp Ik Vertrek schoolgebouw

Auteur: Senna Reimink

Datum: 15 juni 2017

Laatst Geüpdatet: 15 juni 2017

Henk en Nies Vreekamp in Ik Vertrek met schoolgebouw Oost-Duitsland

Henk en Nies Vreekamp zijn te zien in Ik Vertrek. Ze hebben gezamenlijk een oud schoolgebouw gekocht in voormalig Oost-Duitsland. Het is de bedoeling dat dat gebouw voorzien gaat worden van een aantal appartementen. Een ultieme droom voor het stel, maar de verbouwing zit allesbehalve mee. Het blijkt een geldverslindend project, mede door de crisis. Nies blijft dan ook nog even in Nederland om daar meer geld te verdienen voor de verbouwing, terwijl de 64-jarige Henk de verbouwing zelf aanpakt.

Inhoudsopgave

Henk en Nies in Ik Vertrek

Henk en Nies uit Wijk bij Duurstede hebben hun oog laten vallen op een groot schoolgebouw in de voormalig DDR. Om daar aan de slag te kunnen, stopt Henk met zijn handel in houtkachels. Het schoolgebouw moet flink opgeknapt worden om er appartementen van te kunnen maken. Dat zijn de taken waar Henk zich op gaat richten.

Nies werkt in het dagelijks leven in de thuiszorg. Ook helpt ze graag een handje mee bij haar moeder Tine Doornbosch, die in een verzorgingstehuis woont. Met Henk gaat ze een geheel nieuw avontuur aan. “Ik heb Henk leren kennen toen ik zeventien was. Dat is nu 41 jaar geleden. Hij was daarvoor al ermee bezig om naar het buitenland te willen”, vertelde Nies. Lange tijd richtte Henk zich echter niet op Duitsland, maar juist op Frankrijk. Nies voelde echter nooit de drang om daarheen te vertrekken. Bij het vierde gebouw in Duitsland was het echter al raak. Nies had eindelijk een plek gevonden waar ze graag oud wilde worden.

Henk en Nies naar Mücheln

Als het Henk lukt om het schoolgebouw te winnen op de veiling, vertrekken ze naar Mücheln. In 2007 werd het gebouw gekocht. De lerarenwoning met twee appartementen is inmiddels zo goed als klaar. Er moet echter nog van alles gebeuren. Zo is het de bedoeling dat één van de klaslokalen om wordt getoverd tot woning voor Henk en Nies. Daarnaast moeten er nog twee appartementen, een gezamenlijke ruimte en een studio komen. Henk heeft echter niet genoeg geld om een team in te huren en besluit dan ook om alles zelf op te bouwen. Om geld te blijven verdienen tijdens de verbouwing, is Nies achtergebleven in Nederland. Het is de bedoeling dat zij uiteindelijk alsnog naar Duitsland komt, maar dat geldt niet voor de twee volwassen kinderen van Henk en Nies. De 25-jarige Cedric en de dertigjarige Madeleine steunen hun ouders echter wel.

In eerste instantie lukt het Henk en Nies prima met hun tweeën, maar beiden beseffen dat ze het door middel van een lening bij de bank wel makkelijker krijgen. Op die manier kunnen ze tenslotte bouwvakkers inhuren en dus doen ze een poging om 50.000 euro te krijgen. De HypoVereinsbank wees een voorstel van ze echter af. Henk moet het dus écht alleen doen. In Duitsland krijgen ze echter met veel tegenslag te maken. Zo ontstond er een lek, waardoor de verbouwing weer forse vertraging opliep. Het afkopen van de levensverzekeringen bood het tweetal wel wat ruimte, maar tegelijkertijd begint het gemis toch ook wel toe te slaan. Als Nies ook haar baan nog moet opgeven om aanspraak te blijven maken op het partnerpensioen van Henk, vertrekt ze ook definitief naar Duitsland. Alhoewel de inkomsten daardoor zijn teruggelopen, lukt het Henk en Nies om hun droom te verwezenlijken in de vorm van Pauline am See.

Hoe is het nu met Henk en Nies uit Ik Vertrek?

Henk en Nies hebben aangegeven dat het ze aardig gelukt is in Duitsland. Toch zijn ze nu weer op zoek naar een nieuw avontuur, lezen we ook direct. “Het gaat ons goed”, lezen we in een Facebook-post van Pauline am See. Ze wonen inmiddels tweeënhalf jaar met heel veel plezier in Duitsland. “De verhuur van de twee appartementen gaat ook heel erg goed. Het is gezellig met al die gasten. Voor Bruni (de hond) is het, hoe meer mensen hoe beter. Zelf hebben we een heerlijk appartement in de school, maar de rest moet nog afgebouwd worden.” Dat gaan ze zelf echter niet meer doen. Henk is een paar keer goed ziek geweest en heeft gemerkt dat het werken te zwaar voor hem wordt. “Daarom hebben “Pauline am See” nu te koop staan en hebben we het plan om wat dichter bij Nederland te gaan wonen, we willen een klein huis en een mooie camper om lekker veel op pad te gaan. Kortom, een nieuw avontuur.”