Sterren op TV

Heleen Doornewaard is de vrouw van zorgminister Ernst Kuipers

Tijdens de corona crisis werd Ernst Kuipers een bekend gezicht op televisie. Hij schoof vaak aan bij televisieprogramma’s om te vertellen over de maatregelen en zijn medische visie te delen. Sinds kort is hij minister van Volksgezondheid. In dit artikel lees je meer over Ernst Kuipers, zijn carrière en persoonlijke leven. Kuipers is getrouwd met Heleen Doornewaard.

Inhoudsopgave

De carrière van Ernst Kuipers

De loopbaan van Ernst Kuipers kan in 3 delen worden opgedeeld: zijn studies, medische carrière en politieke carrière.

Studies

Aanvankelijk begon Kuipers met een studie scheikunde. Mede op advies van zijn vader. Met exacte vakken kun je van alles bereiken was het advies. Toch zag Kuipers zichzelf eerder in een ziekenhuis werken en begon daarom aan de studie geneeskunde. Hij werd ingeloot en rondde de studie af aan de universiteit in Groningen. Ook deed hij een opleiding tot internist in het deventer ziekenhuis en UMCG. En volgde hij een opleiding tot MDL-arts aan het VUmc. Hij deed daar ook onderzoek naar het ontstaan van maagkanker. Bovendien

Medische carrière

In Nashville werd hij na een postdoc benoemd tot hoogleraar gastro-enterologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Gastro-enterologie is de wetenschap die ingaat op ziektes bij het maag-darmstelsel. In het Erasmus ziekenhuis werd hij hoofd van de afdeling MDL en later ook van de afdeling interne geneeskunde. Later werd hij daar ook lid van de raad van bestuur en uiteindelijk voorzitter.

Politieke carrière

In 2020 en 2021, tijdens de corona crisis, werd Kuipers voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Hij nam zo het initiatief voor het regelen van de spreiding van covid-patiënten over verschillende ziekenhuizen en beschikbare IC-bedden. In 2020 liet hij al weten dat hij overwoog minister te worden. Hij gaf zijn eigen visie en leverde input bij het verkiezingsprogramma van D66. Mede wegens zijn achtergrond, optreden en kennis werd Kuipers gevraagd als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De functie nam hij aan. Nadien werd hij officieel lid van D66.

Televisieprogramma’s

Ernst Kuipers is inmiddels een bekend gezicht op televisie als het gaat over de corona crisis. Hij schuift vaak aan bij televisieprogramma’s. Zo zag en zie je hem regelmatig bij programma’s en talkshows als Jinek, Beau, EenVandaag, Op1 en Humberto. Hij deelt daar zijn medische visie op kwesties en maatregelen die met de covid pandemie te maken hebben. Sinds hij minister is, werd hij ook een bekend gezicht bij de coronapersconferenties waar miljoenen mensen naar keken.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Ernst Kuipers (@ernstkuipers)

Het privéleven van Ernst Kuipers

Ernst Kuipers werd geboren in 1959 in Meppel. Samen met zijn beide ouders en 4 jongere broertjes groeide hij op in het kleine dorp Creil in de Noordoostpolder (Flevoland). De vader van Ernst was apotheekhoudend huisarts in die regio, ook wel de plattelandsdokter genoemd. Zijn moeder hield zich voornamelijk met de apotheek bezig. Zelf kreeg Ernst Kuiper op die manier veel mee van de medische beroep van zijn ouders. Hij hielp vaak als het nodig was en kreeg mee hoe belangrijk goede zorg is.

Ernst Kuipers is getrouwd met Heleen Doornewaard. Ook zij werkt in de medische wereld, namelijk als patholoog in de Gelre Ziekenhuizen. Samen hebben ze 4 zonen, die inmiddels allemaal het huis uit zijn. Hij woont in Rotterdam en is in het weekend vaak op de Veluwe te vinden. In zijn vrije tijd doet Ernst Kuipers graag aan hardlopen en lezen. Met het hardlopen is hij behoorlijk fanatiek, elk weekend loopt hij twee keer een afstand van 10 kilometer en dat doet hij zijn hele leven al. Hij heeft ook een hond waar hij graag wandelingen mee maakt.