Sterren op TV
Harm Edens

Harm Wesselink is de vriend van presentator Harm Edens

Harm Jacob Edens, ook wel Harm Edens genoemd, is een Nederlandse tekstschrijver en presentator. Hij is geboren in Enschede op 4 augustus in 1961. Harm Edens studeerde voor een bepaalde periode Nederlandse taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit in Groningen, totdat hij overstapte naar de Universiteit van Amsterdam om daar Theaterwetenschappen te gaan studeren. Hij volgde ook nog een paar comedycursussen na zijn afstuderen in 1987.

Inhoudsopgave

Doorbraak en carrière

Harm leerde tijdens zijn studie Ger Apeldoorn kennen. Sinds 1986 gaan zij dan ook een schrijversduo vormen. Samen schrijven ze onder andere scripts, vertalingen en bewerkingen van comedyseries. Bekende voorbeelden hiervan zijn SamSam, Het Zonnetje in Huis en Laat maar zitten. Ook schrijven ze samen televisieshows, bijvoorbeeld een voor Karin Bloemen en theaterproducties. Dat is het tot dusver op het vlak van zijn tekstschrijverschap.

Harm is namelijk ook een actief presentator. Een paar keer presenteert hij de voorrondes van het Nationaal songfestival en drie keer het gala van de Gouden Harpen. Grotere producties in zijn carrière zijn het presenteren van Dit was het nieuws, Knowing me, Knowing you en Zeg ‘ns SOAAA! Ook presenteerde hij de dagelijkse talkshow On Air vanaf 2009 voor twee seizoenen. Hiernaast presenteerde hij van 2007 tot 2008 ook het programma Pubers van Omroep Gelderland en van 2008 tot 2018 Gelderse koppen. Daarnaast kun je hem ook kennen van het presenteren van BuitenGewoon TV en het verslag uitbrengen van de Nijmeegse Vierdaagse om Omroep Gelderland elk jaar.

Ook heeft Harm meerdere terugkerende spelshows gepresenteerd. Zo presenteerde hij in 2018 De TV-kijker van het jaar en in 2021 iets soortgelijks genaamd Je zou het moeten weten. Ook presenteert Harm sinds 2020 jaarlijks De Grote Klimaatkwis

Ook van radio is Harm bekend. Hier presenteerde hij een aantal jaar op Radio 1 voor TROS en NCRV. Tegenwoordig kun je hem ook horen op de BNR Nieuwsradio. Ook maakt hij sinds 2020 de podcast Dit was de radio met Arjan Snijders en Ron Vergouwen

Dit was het nieuws

Harm Edens is voornamelijk bekend van het presenteren van programma Dit was het nieuws. In dit programma praat hij met andere BN’ers over het nieuws dat net ervoor op televisie is geweest. Er wordt op een satirische, komische manier over het nieuws gepraat. Dit was het nieuws werd eerst uitgezonden op TROS, tussen 2011 en 2015 een tijdje op RTL4 en daarna keerde het weer terug naar AVROTROS. Telkens bleef Harm Edens de succesvolle presentator van deze show, waarin twee teams tegen elkaar strijden om het nieuws. Dit wordt op een luchtige en vaak niet serieuze manier gedaan. Harm Edens is echt het gezicht van dit programma.

Ambassadeurschap

Harm Edens is actief bezig met duurzaamheid en daarom is hij ook al sinds 1999 ambassadeur van het WNF, Wereld Natuur Fonds. Ook is hij sinds 2013 ambassadeur van stichting De Liedjesfabriek.

Privéleven

Harm woont op dit moment in Zutphen. Hier woont hij samen met Harm Wesselink. Samen met een lesbisch koppel hebben ze twee kinderen, namelijk een dochter genaamd Imme en een zoon genaamd Roman. Harm en Harm zijn al ruim 35 jaar samen. De partner van Harm Edens is lifecoach en organisatie adviseur. ,,Hij is mijn stabiele factor, een heel trouwe, betrokken man. Een echte Groninger. Dat wil zeggen dat als je elkaar hebt gevonden, het voor altijd is”, sprak hij over zijn geliefde in Margriet. Ze waren in het verleden kortstondig een half jaar uit elkaar.