Sterren op TV
Hans Spitsbaard Heel Holland Bakt

Hans Spitsbaar het jonkie in Heel Holland Bakt 2017

Hans Spitsbaard is de jongeling in Heel Holland Bakt 2017. Met de baktips van zijn oma en met name zijn zeer precieze aanpak kan Hans wel eens verrassen in de tent van HHB.

Hans bekijkt Heel Holland Bakt heel analytisch

Hans is met afstand de jongste deelnemer van dit seizoen bij Heel Holland Bakt. De jongeling is pas 22 jaar oud en werkt nog hard aan zijn toekomst. Hans studeert namelijk technische bedrijfskunde. “Dat wil eigenlijk zeggen dat je een soort dokter van een bedrijf bent. Een bedrijf komt naar je toe, want er is een probleem. Mogelijk klopt het bedrijfskundig niet helemaal en dan word je ingeschakeld om het op te lossen. Je moet vooral analytisch kunnen nadenken en probleemanalyses kunnen uitvoeren.”

Daar komt het bakken ook om de hoek zetten voor Hans, want bij Heel Holland Bakt stuit hij ongetwijfeld op problemen of opdrachten waar met weinig aanwijzingen op een analytische wijze toch een fraai baksel geproduceerd moet worden. “Ik ben een vrij klassieke bakker, maar ik vind het vaak wel leuk om er een eigen draai aan te geven. Klassiek met een innovatieve twist”, zo omschrijft Hans zichzelf in het introductiefilmpje van Heel Holland Bakt. En Hans heeft een opvallend favoriet onderdeel, want de meeste kandidaten van HHB zijn geen fan van patisserie. “Wat ik er interessant aan vind is dat patisserie heel precies is. Temperaturen en hoeveelheden luisteren heel nauw. Met name chocolade vind ik daarbij heel interessant. Daar gaat het echt om graden en als het mislukt weet je dat je iets fout hebt gedaan.”

In de voorbereiding op Heel Holland Bakt is Hans heel fanatiek aan de slag gegaan met zijn voorbereiding. “Ik ben vooral bezig geweest met planning. Daar heb ik mijn opleiding ook bij gebruikt. Doorberekeningen en wat ga je doen wanneer iets in de oven staat. Als je dat op een nauwkeurige en goede manier plant, dan kun je heel veel doen in heel weinig tijd.”

Hans woont bij oma en leerde van haar bakken

Opvallend is dat Hans bij zijn 81-jarige oma woont. Hij komt uit Houten, maar studeert en woont in Ede. “Ik ben een paar jaar geleden bij haar in huis gekomen. Oma wordt wat hulpbehoevender. Ze kan nog heel veel zelf, maar de zwaardere huishoudelijke taken kan ze wel wat ondersteuning bij gebruiken. En ik kan vanuit deze plek makkelijk naar school toe. Het is een win-win situatie.” En zijn oma heeft hem ook aan het bakken gekregen. “Ik heb het meeste bakken mezelf aangeleerd, maar vroeger ben ik wel vaak bij mijn oma in de keuken geweest. Ze stond bekend om haar ouderwetse appeltaart en zo is de interesse begonnen. En als ik eerlijk ben, kan oma het nog altijd beter. Die stopt toch iets in die appeltaart, wat het verschil maakt.

Zijn karakter kan Hans de eerste weken van Heel Holland Bakt nog in de problemen brengen, zo schat hij zelf in. “Ik ben een vrij ingetogen persoon en als ik me op mijn gemak voel ook wel makkelijk met andere mensen in contact treed. Maar ik heb altijd eerst even wat tijd nodig om te wennen.” Als hij daar doorheen is? “Mijn doel is natuurlijk zo ver mogelijk komen, maar ik wil ook vooral gaan genieten. Ik ben dan wel de jongste van allemaal, daardoor zijn mijn kansen denk ik niet kleiner. We gaan er dus gewoon keihard voor.”

Hans van Heel Holland Bakt volg je ook via Facebook.

Alle deelnemers Heel Holland Bakt 2017 Vanessa | Rik | Nico | Maarten | Marjolein | Ine | Hans | Gwenn | Heidi | Corrie