Sterren op TV
De Basiliek Opdienen of Afserveren

Auteur: Senna Reimink

Datum: 12 maart 2018

Laatst Geüpdatet: 28 december 2022

Hans, Adolf en Willem met De Basiliek in Opdienen of Afserveren

Hans en Adolf Beukema en Willem Bos beginnen in Opdienen of Afserveren een uniek restaurant. De Sint Nicolaaskerk in Appingedam wordt omgetoverd tot restaurant De Basiliek. Het is echter een helse klus door alle obstakels en ondertussen moet cafetaria De Vesting ook nog gewoon doordraaien.

Cafetaria De Vesting van broers Beukema uit zijn jasje gegroeid

Hans en Adolf Beukema zijn twee broers. Ze hebben eerst in een verzorgingstehuis gewerkt en zijn nu al negentien jaar de trotse eigenaren van cafetaria De Vesting. Dat is inmiddels flink uit zijn jasje gegroeid, want ze doen ook warm buffet en cateringactiviteiten. “Het is altijd een droom geweest om een restaurant te openen. We zijn er al een paar jaar mee bezig en kijken wat betaalbaar is”, vertelt Hans in Opdienen of Afserveren.

De 53-jarige Beukema had al eerder de stap willen zetten, maar de ziekte van zijn vrouw speelde daar ook een rol in. De inmiddels overleden Winnie bleek ongeneselijk ziek. “Het aanbod om de kerk te kopen was er al eerder, maar ik heb gewacht tot na de keuren om er met Winnie over te praten. De mogelijkheid kwam toen namelijk weer en Winnie zei gelijk dat ik veel eerder aan het moeten beginnen.”

Hans, Willem en Adolf in Opdienen of Afserveren

In Opdienen of Afserveren zien we de twaalf weken tot aan de opening van De Basiliek. Hans en Adolf Beukema hebben samen met vriend Willem Bos de kerk gekocht. Hij is tot tien jaar geleden chefkok geweest en wil terug in de keuken. Daarvoor moet dan wel eerst een forse verbouwing worden gerealiseerd. Zoals altijd in een grote verbouwklus komen er onvoorziene problemen om de hoek kijken. In dit geval bijvoorbeeld de akoestiek in de kerk.

Naast deze verbouwproblemen gaat het hele proces de drie mannen ook niet in de koude kleren zitten. Adolf (56) raakt overspannen en zal enige tijd in een vakantiehuisje zitten. In die periode moet Hans dubbel werken en dat trekt zijn rug allerminst. Ernstige rugklachten zorgen ervoor dat hij ook veel minder kan bijdragen dan hij zou willen. De 43-jarige Willem Bos krijgt dan ook erg veel op zijn bordje en maakt extreem lange dagen. Vooral emotioneel breekt hij dan ook richting de opening.

Restaurant De Basiliek volg je op Facebook.

Eerdere afleveringen Opdienen of Afserveren
Anne-Wil en Nelleke met Kaneel & Kruimels